Pomoćni zagrebački biskup mons. Mijo Gorski izjavio je kalo je sinoda ogledalo pred kojim stoji zagrebačka Crkva kako bi pred Kristom vidjela sebe onakvu kakva jest.

Mons. Gorski je to izjavio na konferenciji za novinare u subotu u stanci rada Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije te ocijenio kako je sinoda otvorena i hrabra na kojoj Crkva zajednički traži rješenja o odgovore za život u suvremenom svijetu.

Naglasio je kako se Crkva želi popraviti i približiti onakvoj kakvu ju je zamislio Krist.

Raspravljali smo i o načinima kako mediji, a pogotovo oni elektronički mogu pridonijeti širenju evanđelja, rekao je Gorski dodavši kako se razgovara i o načinima prenošenja Kristove riječi suvremenim intelektualcima, znanstvenicima i umjetnicima.

Tajnik sinode Denis Barić podsjetio je kako je sinoda crkveni događaj stoljeća te istaknuo kako na sinodi sudjeluje 175 članova podijeljenih u tri skupine – skupina po pravu, izabrana skupina i skupina koje je imenovao nadbiskup.

U skupini po pravu 73 su člana, u onoj po izboru su 64, a 38 ih je imenovanih, rekao je Barić i ocijenio kako se među svim članovima osjeća zajedništvo.

Voditeljica prvoga tematskoga područja Crkva zagrebačka u djelu evangelizacije sestra Valentina Mandarić napomenula je kako se razgovarali o novoj evangelizaciji, župnoj katehezi i školskom vjeronauku, što je izazvalo veliko zanimanje i 130 intervenata.

Naglasila je kako je župna kateheza potrebna za sve uzraste, a ne samo u pripremi za pričest i krizmu te dodala kako im je cilj da djeca kroz župnu katehezu odrastaju u vjeri i kao vjernici se pripremaju za život.

Ocijenila je i kako je školski vjeronauk dobro usustavljen i čvrst te dodala da se raspravljalo o tomu kako što kvalitetnije realizirati njegov program kako se ne bi preklapali sadržaji školskoga vjeronauka i župne kateheze.

Članica sinode vjeroučiteljica Martina Tolić izrazila je zadovoljstvo jednakopravnošću laika i klera u radu sinode.

Naglasila je kako se založila da školski vjeronauk djeci nudi informacije o vjeri, a župna kateheza odgoj u vjeri.

Prva sjednica Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije večeras završava s radom.

Sjednica je počela u petak uvodnom riječju zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, koji je podsjetio na 14-godišnje pripremno razdoblje Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, od njezina sazivanja 2002. pa do danas.

Kazao je kako su predsinodske rasprave iznjedrile mnoge prijedloge od kojih su neki već ostvareni, poput osnutka Hrvatskog katoličkog sveučilišta, utemeljenja Nadbiskupijskog pastoralnog instituta ili osnutka Sisačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije (2009.), što očituje životnost Zagrebačke nadbiskupije.

Sinodsko je gibanje u našoj partikularnoj Crkvi, istaknuo je kardinal, pokrenulo novi zamah koji obuhvaća svećenike, redovnike i redovnice, a posebno vjernike laike. U mnogim je vjernicima upravo na sinodskim susretima probuđena svijest o poslanju i odgovornosti za svoju nadbiskupijsku Crkvu.

Po sinodskom nastojanju želimo sav svoj život prožeti Bogom i Bogu dati više mjesta, ne samo u svojim župnim zajednicama, već i u svojim obiteljima, u školama, na radnim mjestima, u kulturi, znanosti i umjetnosti; u zdravstvu, gospodarstvu, politici, medijima i športu da bi uvijek bili drugima spremni dati obrazloženje nade koja je u nama, ali blago i s poštovanjem – naglasio je kardinal.

Inače, Prva sinoda Zagrebačke nadbiskupije održana je 1925. godine.

Komentiraj