HINA

Monografija o Branku Kinclu osvojila tri dizajnerske nagrade

Monografija posvećena akademiku i arhitektu Branku Kinclu, koju je za Kabinet grafike HAZU oblikovao zagrebački dizajn studio “Sensus Design Factory” osvojila je unutar godine dana tri važne nagrade za oblikovanje, među kojima je posljednja “STA100”.

Nagrada koju ugledna, devedeset godina stara dizajnerska udruga The Society of Typographic Arts iz Chicaga dodjeljuje najbolje ocijenjenim međunarodnim dizajnerskim projektima u tekućoj godini, pripala im je potkraj kolovoza, a nagrađeni rad studija Kristine i Nedjeljka Špoljara bit će uvršten u njihovo godišnje izdanje u proljeće iduće godine.

Zagrebački studio u proteklom je razdoblju osvojio još dvije nagrade koje se, ustvrdio je Špoljar, smatraju referentnima unutar svjetske dizajnerske scene – “Award of Excellence” Communication Arts magazina i zlatnu nagradu Graphis Design Annuala.

“Onima koji su odlučivali o nagradama najviše se svidjelo, kako su obrazložili, fino definirana tipografija, dobar izbor fotografija, a posebno im je bilo zanimljivo rješenje optičkih varki sa skrivenim brojkama i slovima”, rekao je Špoljar za Hinu.

Dodao je kako im je ta knjiga jako bitna, a drago mu je što je prepoznata u inozemstvu gdje dobiva više priznanja nego u Hrvatskoj – objavljivana je u nizu dizajnerskih i arhitektonskih publikacija i na inozemnim web portalima te sudjelovala na više izložbi grafičkog dizajna.

Bila je uvrštena u obje hrvatske izložbe grafičkog dizajna u ovoj godini – Izložbu hrvatskog dizajna 1617 i ZGRAF12 te “Best Designed Books” i “Book Art International”, u sklopu sajmova knjiga u Leipzigu i Frankfurtu te uvrštenje u stalnu kolekciju Deutsches Buch- und Schriftmuseum.

“Na knjizi smo radili skoro tri godine, ogromna je po opsegu, s 536 stranica, ali i po težini – ima oko 3,5 kilograma”, napomenuo je Špoljar.

U njezin je rad bio uključen velik broj suradnika. Uredila ju je upraviteljica Kabineta grafike HAZU Slavica Marković, a u njenoj izradi sudjelovali su arhitekti Zlatko Karač, Alen Žunić i Toni Bešlić te povjesničarke umjetnosti Iva Koerbler i Hela Vukadin-Doronjga.

Monografija napravljena za Kabinet grafike HAZU predstavlja arhitektonski, urbanistički i znanstveni opus Branka Kincla, nastajao tijekom pedeset godina – od urbanističkih planova, rezidencijalnih objekata, stambenih sustava, preko industrijske arhitekture velikih razmjera, sportske arhitekture, pa sve do zračnih luka.

U nju su uvršteni kapitalni projekti i realizacije, poput tvornice TDR u Kanfanaru, projekt novog stadiona Maksimir i najnovijeg, monumentalnog projekta zračne luke u Zagrebu.

Kinclov se opus smatra jednim od najsloženijih prinosa suvremenoj hrvatskoj arhitekturi, podjednako je kreativno razmišljao kao urbanist i arhitekt, projektant, konzervator i profesor.

Komentiraj