HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

“Moneta u političkoj trgovini ne može biti obrazovanje”

Bivši voditelj Ekspertne radne skupine za provedbu Cjelovite kurikularne reforme Boris Jokić u utorak je gostovao u ‘Novom danu’ N1 televizije.

Naglasio je kako je reforma ušla u ‘izrazito politiziranu i politikantsku sferu gdje se čak i partneri u vlasti bore oko i za reformu, obrazovanje jest političko pitanje, ali ne može biti dnevnopolitičko pitanje’. Jokić kaže kako ovo što trenutno imamo nije dobro za proces reforme. “Važno je imati smislen proces koji ima svoje kratkoročne, srednjoročne i dugoročne ciljeve, potrebni su vrijeme i mudrost koju baš ne vidim”, poručio je.

“Hrvatska ima i pamet i mudrost i znanje da izvede sveobuhvatnu reformu, no treba si dati vrijeme, a njega uskraćuju politika i dnevnopolitičke trzavice, želi se ubrzati proces do neprirodne brzine ili do zaustavljanja, kad u istoj Vladi imate te dvije tendencije, onda imamo stanje kakvo jest”, naglasio je. Jokić kaže da iz onoga što govore različiti koalicijski partneri nije jasno postoji li volja da se reforma provede, i kojom brzinom.

“I u prethodnom tjednu imate kontradiktorne izjave – HRAST koji se u potpunosti protivi reformi, ministricu koja se za nju bori, imate Milana Bandića koji dovodi u pitanje cijeli proces i HDZ koji samo promatra i gleda. Ono na što ukazuje na problem je i raspis ovoga natječaja – četvero je izravno imenovano kao stručnjaci, i to jedna od njih iz Ministarstva, drugi iz Ureda premijera i dvoje studenata što je upitno jesu li oni eksperti na toj razini, ali činjenica da imate nekoga iz Vlade i nekoga iz Ureda premijera- jesu li to dvije različite Vlade u istoj Vladi. Ako nemate jasnu hijerarhiju i odgovornost oko toga tko što radi, tu može doći i do stopiranja samog procesa”, ističe Jokić.

Upitan hoće li se kandidirati za novog čelnog čovjeka ERS-a, Jokić kaže ako je neupitno da zajedno s osobama s kojima je radio želi na neki način pomoći Hrvtskoj, ali poručuje da ako se ove stvari ne raščiste – za njih je ovaj proces zagađen.

“Ako politika ne odgovori na pitanja vezana uz prošli natječaj, za nas tu više nema mjesta, ako se raščisti, razmislili bismo i ponavljam – politika ne mora biti prljava stvar, moneta u političkoj trgovini ne može biti obrazovanje, apeliram na sve da to osvijeste i treba se boriti za ideale i principe i očuvati svoj integritet”, zaključio je.

Komentiraj