“MOMCI NA BROD”: Mala scena u nedjelju gostuje u Beču

FaH

Zagrebačko kazalište Mala scena gostovat će u nedjeju, 22. studenoga s operetom Ivana pl. Zajca “Momci na brod” u Beču u Akzent theatru, a prije toga će jednu od najpoznatijih opereta slavnoga hrvatskog skladatelja moći pogledati i zagrebačka publika 19. i 20. studenoga u novootvorenoj dvorani Muzičke akademije, izvijestili su iz Male scene.

Ova produkcija kazališta Mala scena iz Zagreba, koja je nastala u suradnji s Muzičkom akademijom u Zagrebu, bit će izvedena uz Veliki orkestar Muzičke akademije pod ravnanjem maestra Zorana Juranića i maestra Davora Kelića.

Predstava je premijerno izvedena u Maloj sceni 16. prosinca prošle godine u povodu 100. obljetnice smrti Ivana pl. Zajca, prema libretu Vladana Švacova. Operetu je režirala Snježana Banović, scenografiju je osmislila Dinka Jeričević, kostime Đenisa Pecotić i Emina Kušan, koreografkinja je Ljiljana Gvozdenović, a producentica Vitomira Lončar.

Premijernom izvedbom dirigirao je maestro Juranić, a mladi dirigent Davor Kelić, koji je za ovu produkciju dobio ovogodišnju Rektorovu nagradu, dirigirat će sutrašnjom izvedbom u Muzičkoj akademiji.

U glavnim ulogama nastupit će mladi, ali već afirmirani pjevači Antonia Dunjko, Maja Mužar, Manda Sviben, David Šeb, Ivan Šimatović, Josip Čajko, Igor Vlajnić, Paulina Đapo, Valentina Mekovec, Hana Hanas, Stefano Surian, Karla Ledić i drugi, a u glumačkim dijelovima nastupit će Marko Hergešić i Frana Marija Vranković.

Gostovanje predstave u Beču, gdje će biti izvedena uz titlove na njemačkom jeziku, omogućili su hrvatsko veleposlanstvo u Beču, hrvatsko Ministarstvo kulture, Grad Zagreb i Zaklada Hrvatska kuća.

Komična jednočinka “Momci na brod”, prva opereta velikog skladatelja, dirigenta i glazbenog pedagoga, koja je svojim uspjehom i dobrim prijemom kod publike najavila njegove kasnije uspjehe, praizvedena je u bečkom Karltheateru 15. prosinca 1863. pod njemačkim nazivom “Mannschaft an Bord”. Bilo je to prvo izvođenje nekog Zajčeva djela u gradu u kojem je živio i djelovao osam godina (1862.–1870.), u kojem je kasnije izvedeno još deset njegovih djela. Na repertoaru se održala pet sezona i doživjela više od 60 izvedbi. “Momci na brod” ujedno je prvo u nizu Zajčevih djela izvedenih i u zagrebačkom gornjogradskom kazalištu (1867.) i to kao prva domaća opereta od njegova osnutka.

Komentiraj