Papa Franjo je u srijedu pozvao europske katolike da mole za žrtve nuklearne katastrofe u Černobilu koja se dogodila prije trideset godina te da na misi u nedjelju sudjeluju u prikupljanju pomoći za Ukrajinu gdje traje sukob “koji su mnogi zaboravili”.

“Ponovo molimo za žrtve černobilske tragedije i izrazimo zahvalnost spasiocima i svim inicijativama kojima se nastojalo ublažiti patnju i štetu”, rekao je Sveti Otac nakon tjedne opće audijencije pred gotovo 30.000 ljudi na Trgu svetoga Petra.

Papa rođen u Argentini osvrnuo se i na aktualni sukob u Ukrajini gdje živi oko tri milijuna grkokatolika. “Ukrajinsko stanovništvo trpi posljedice oružanog sukoba koji su mnogi zaboravili”.

“Pozvao sam Crkvu u Europi da podupre moju inicijativu kako bismo odgovorili na tu humanitarnu potrebu. Unaprijed zahvaljujem onima koji će velikodušno sudjelovati u inicijativi što će se održati u nedjelju”, istaknuo je.

U nedjelju 3. travnja papa Franjo je sve župe u Europi pozvao da organiziraju prikupljanje novčane pomoći za civilne žrtve tog sukoba, napose za starije i za djecu.

Tada je spomenuo “tisuće mrtvih i više od milijun onih koji su morali napustiti svoj dom” zbog sukoba.

Papa je ponekad bio na meti kritike ukrajinskih katolika zbog toga što nije odlučno osudio rusko pripojenje Krima i upletanje na istoku Ukrajine.

Komentiraj