Molekularni biolog s klinike Fran Mihaljević: “Cjepivo štiti i protiv njujorškog soja virusa”

Molekularni biolog Ivan Christian Kurolt s klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” na N1 Televiziji govorio je o njujorškom soju koronavirusa.

Kaže da još uvijek fali informacija o njujorškom soju.

“Malo je zabrinjavajuće što je dosta naglo porastao postotak u uzorcima – od studenog do veljače – udio te varijante raste kao prvo, a kao drugo, jedna mutacija dogodila se u domeni koja se veže za receptor, što je povezana s manjom učinkovitošću cjepiva”, rekao je Ivan Christian Kurolt.

Ne zna se širi li se ovaj soj puno brže, ni izaziva li težu kliničku sliku, ali se zna da je porasla njegova incidencija u zadnja tri mjeseca te se u većem udjelu pojavljuje u njujorškim bolnicama.

Iste mutacije

Južnoafrička varijanta ima istu mutaciju kao i njujorška, mutaciju koja utječe na manju efikasnost, rekao je Kurolt pa pojasnio kako to ne znači da je cjepivo neučinkovito već da će možda trebati više doza cjepiva, možda ćete se razboljeti, ali ne i razviti težu kliničku sliku.

“Ne znači da niste zaštićeni, nije slika crno-bijela. Možda ćete se razboljeti, ali ne tako teško”, pojasnio je znanstvenik za N1.

Komentiraj