ud Europske unije u Luksemburgu donio je odluku da Mađarska nije smjela a priori odbiti provesti europski uhidbeni nalog koji je Hrvatska raspisala za predsjednikom uprave MOL-a Zsoltom Tamasom Hernadijem.

Sve što su u mađarskom MOL-u rekli nakon objave odluke Suda EU bilo je: “To nećemo komentirati.”

Hernadijev mađarski odvjetnik poručio je da je na godišnjem odmoru te da odluku još nije vidio, a komentirati odluku dok je ne prouči nije željela ni Hernadijeva hrvatska odvjetnica Laura Valković.

U USKOK-u kažu kako je USKOK zadovoljan odlukom Suda EU. Dodaju da ta odluka otvara mogućnost da se Hernadi nakon višestrukih opstrukcija mađarskih pravosudnih tijela i izvršnih vlasti ipak pojavi pred hrvatskim sudom. USKOK Hernadija tereti da je Ivi Sanaderu dao 10 milijuna eura mita kako bi MOL preuzeo upravljačka prava u Ini.

Odluka državnog odvjetništva Mađarske o obustavi istrage u sklopu koje je tražena osoba, Zsolt Hernádi, ispitana samo u svojstvu svjedoka ne može biti osnova za odbijanje izvršenja europskog uhidbenog naloga, piše u objašnjenju odluke.

Mađarski premijer Viktor Orban već je dulje vrijeme u sukobu s institucijama EU koje Mađarsku prozivaju za nepoštovanje niza zakona i procedura. Malo je vjerojatno da će Mađarska ikada odlučiti o hrvatskom zahtjevu za izručenje Hernadija, piše Večernji list. Ipak, ova odluka mogla bi mu otežati život ako iskorači iz Mađarske jer bi trebala biti obvezujuća za ostale članice EU. Odnosno, nakon ovakve odluke teško je vjerovati da bi Austrija i Njemačka sada odbile odlučivati o Hernadijevom slučaju, kao što su to učinile jednom prije pravdajući se da ne žele povrijediti načelo “ne bis in idem”.

Za Hernadijem je bila raspisana i Interpolova tjeralica koja je povučena. Njemu se u Hrvatskoj sudi u odsutnosti, a suđenje bi trebalo početi na jesen.

Komentiraj