EPA/PETER POWELL

Mohamed Salah u lovu na Rusha i Shearera

Postigavši dva gola u Liverpoolovoj 5-2 pobjedi protiv Rome, egipatski napadač Mohamed Salah je stigao do brojke od 43 gola ove sezone u svim natjecanjima.

Salahu nedostaju još četiri gola kako bi izjednačio klupski rekord kojeg drži Ian Rush koji je u sezoni 1983/84. postigao 47 golova, a još pet kako bi postao novi rekorder ‘Redsa’.

“Bilo bi sjajno kada bi Salah oborio moj rekord pobjedničkim golom u finalu Lige prvaka,” kazao je Rush sa 346 golova najbolji strijelac Liverpoola u povijesti.

Salah je 31 gol zabio u prvenstvu, 10 u Ligi prvaka, jedan u kvalifikacijama Lige prvaka, a jedan u FA kupu i to u 47 nastupa, a Liverpool do kraja sezone očekuju još tri ligaška ogleda (Stoke City, Chelsea, Brighton,) uzvratni susret protiv Rome, a vrlo vjerojatno i finale Lige prvaka.

Sjajni Egipćanin već je oborio nekoliko rekorda. Zabio je najviše golova u jednoj sezoni Lige prvaka (10) u povijesti Liverpoola. Postao je najefikasniji afrički nogometaš u jednoj sezoni u Premiershipu (31 gol), postao je igrač s najviše golova (43) u premijernoj sezoni u dresu ‘Redsa’, a zabio je najviše golova lijevom nogom (24) u jednoj sezoni u engleskom prvenstvu.

Upisao se među strijelce u 23 utakmice engleskog prvenstva što je za dvije utakmice više od dosadašnjih rekordera Cristiana Ronalda i Robina van Persiea. Postao je i prvi nogometaš koji je u jednoj sezoni tri puta dobio nagradu za ‘Nogometaša mjeseca’,

Još jedan gol mu nedostaje kako bi postao rekorder po broju golova u engleskom prvenstvu u sezoni igranoj 38 kola. Sada dijeli rekord sa Alanom Shearerom (1995-96), Cristianom Ronaldom (2007-08) i Luisom Suarezom (2013-14) koji su, također zabili po 31 gol.

Još uvijek može postati i rekorder po broju golova u jednoj sezone u povijesti engleskog prvenstva. Sada su na vrhu Andy Cole (1993-94) i Alan Shearer (1994-95) koji su postigli po 34 gola, ali u sezonama kada su imali 42 utakmice.

Komentiraj