Mogherini u prvom službenom posjetu Moskvi

EPA/YURI KOCHETKOV

Šefica europske diplomacije Federica Mogherini u ponedjeljak se u Mokskvi sastala s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim tijekom prvoga službenog posjeta glavnome ruskom gradu otkad je preuzela dužnost 2014. i rekla kako europske sankcije protiv Rusije ostaju na snazi.

Mogherini je na konferenciji za novinare nakon susreta kazala kako EU želi snažnije veze s Rusijom no ne može se pretvarati da Rusija nije anketirala Krim 2014. i stoga sankcije ostaju na snazi.

Dodala je kako nema smisla pretvarati se da nema stvarnih problema u odnosima Rusije i EU.

“Drago nam je što ste prihvatili naš poziv, iako smo ga uputili prilično davno”, rekao je Lavrov na početku sastanka.

“I dalje traje teško razdoblje u odnosima između Rusije i Zapada”, ali “naš je cilj i dalje isti – uspostaviti potpunu suradnju s EU-om, našim velikim trgovinskim i ekonomskim partnerom”, rekao je.

Odnosi između Moskve i Bruxellesa pogoršani su nakon što je Rusija anektirala ukrajinski Krim početkom 2014.

EU je najavio kako će u središtu posjeta biti Ukrajina i Sirija.

Pregovori su uslijedili nakon što se Lavrovljev zamjenik Genadij Gatilov u Ženevi sastao s UN-ovim izaslanikom za Siriju Staffanom de Misturom.

Mogherini je istaknula da i nedavna pogibija člana OESS-a u istočnoj Ukrajini ukazuje na hitnost rješenja sukoba te dodala da EU-ovi stručnjaci provode istragu slučaja.

Član OESS-a je poginuo, a još dvojica su ranjena u nedjelju od posljedica eksplozije za koju se vjeruje da je nagazna mina. OESS nadzire sukob kao neovisno tijelo, stoji u priopćenju.

Lavrov je u ponedjeljak rekao kako ljudi koji su odgovorni za smrt američkog člana misije OESS-a moraju odgovarati.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]