Širenje Europske unije na zemlje jugoistočne Europe posebno je važno pitanje, a Hrvatska je ključan čimbenik u tom zajedničkom europskom poslu, istaknula je u četvrtak visoka povjerenica EU-a za vanjske poslove i sigurnost Federica Mogherini za posjeta Zagrebu.

Najbolji put za osiguravanje stabilnosti i sigurnosti na području jugoistočne Europe je pružanje vjerodostojne i čvrste perspektive članstva zemljama u regiji, rekla je Mogherini na konferenciji za tisak nakon sastanka s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić.

“Željela bih istaknuti jednu točku koja je posebno važna za Europsku uniju i mene osobno, a to je rad ovdje u regiji na proširenju. To za mene najviši prioritet”, rekla je Mogherini i dodala kako su te aktivnosti i dijalog sa svih šest zemalja partnera u regiji snažno intenzivirale posljednjih mjeseci. “Hrvatska je ključan element u tom zajedničkom europskom poslu”.

Mogherini je rekla i kako je s hrvatskom kolegicom razgovarala i  o pripremama Hrvatske za predsjedanje EU-om 2020. godine. “Veselim se tome radu i suradnji s kolegama i učinit ćemo sve kako bi to predsjedništvo bilo uspješno”, rekla je Mogherini.

Ministrica Pejčinović Burić je rekla da je zajednička ocjena da treba pojačati angažman Europske unije na području jugoistočne Europe uz isticanje jasne europske perspektive svih država.

Hrvatska daje snažnu podršku proširenju na sve zemlje jugoistočne Europe i insistira na vjerodostojnosti politike proširenja i individualnom pristupu, te ispunjavanje uvjeta i kriterija, rekla je Pejčinović Burić.

Reformski put jedan je od osnovnih elemenata za postizanje sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta na jugoistoku Europe, rekla je hrvatska ministrica i istaknula da je “Hrvatska na tom putu spremna svim državama dati punu političku i tehničku potporu”.

“Proširenje i fokus na jugoistočnu Europu nije uvijek svim državama članicama jednako važno kao što je važno Hrvatskoj, kao što mi mislimo da bi trebalo biti važno EU-u”, rekla je Pejčinović Burić.

Hrvatska podupire europski put zemalja regije, posebno BiH

Pejčinović Burić je rekla kako je s Mogherini razgovarala o europskom putu svih država u regiji, posebno o Bosni i Hercegovini. “Složili smo da treba nastaviti davati snažnu podršku BiH na tom putu”, rekla je ministrica i istaknula da je, “što se hrvatske strane tiče,  Bosna i Hercegovina posebna važna”.

Čelnice diplomacija EU-a i Hrvatske razgovarale su i sukobu u Siriji, stanju u Libiji, političkoj krizi u Zaljevu i pitanju migracija, a u razgovoru su ocijenile kako je za Libiju i Zaljevsku krizu potrebno što prije naći politička rješenja.

Siriji je potrebno pomoći kako bi se pripremila razdoblje nakon sukoba, kada će se moći raditi i na održivom povratku izbjeglica i stvaranju modernog društva, rekla je hrvatska ministrica.

Na pitanje o hrvatskom sudjelovanju u radu Višegradske skupine, odnosno skupine srednjouropskih zemalja članica koje se u pitanjima poput migracija razilaze s prevladavajućim stajalištima u Europskoj uniji, Burić je napomenula da  Hrvatska nije članica skupine te da sudjeluje u raspravama o “određenim pitanjima, ali ne dijeli nužno sva stajališta”.

“Naša je politika da mi želimo ići u skladu s europskom politikom o migracijama i raditi na uzrocima problema. Mi sudjelujemo u main streamu europske politike . Što se tiče kvote primanja izbjeglica radimo na tome prema našim mogućnostima te vidimo da smo u kontekstu onoga što EU radi na tom tragu”, rekla je Pejčinović Burić.

Pejčinović Burić je rekla kako je Italija sada izložena najvećem pritisku uslijed migrantske krize te kako joj treba joj pomoći da se suoči s tom krizom.

Mogherini će se u četvrtak za posjeta Hrvatskoj sastati i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, premijerom Andrejem Plenkovićem te ministrom obrane Damirom Krstičevićem.

Mogherini je rekla kako se u posjetu Hrvatskoj nalazi kako bi se upoznala sa stajalištima hrvatske strane u vanjskoj politici.

Komentiraj