MOGHERINI “Nema alternative za nuklearni sporazum s Iranom”

EPA/STEPHANIE LECOCQ

Nema alternative nuklearnom sporazumu, odgovorila je šefica europske diplomacije Federica Mogherini američkom kolegi koji je u ponedjeljak iznio drakonske zahtjeve Iranu, a iranski ministar ih odbacio kao laži za skretanje pozornosti s činjenice da SAD krši međunarodni sporazum.

Američki državni tajnik Mike Pompeo nabrojao je 12 zahtjeva među kojima traži od Irana da zaustavi obogaćivanje uranija, dopusti neograničeni pristup svim nuklearnim postrojenjima, oslobodi sve američke građane, povuče snage iz Sirije, prestane prijetiti Izraelu, okonča potporu šijitskoj libanonskoj miliciji Hezbollah i jemenskim pobunjenicima Hutijima te prekine program balističkih projektila.

“Govor (američkog) državnog tajnika Mikea Pompeoa ni u čemu nije pokazao kako je povlačenje iz Zajedničkog akcijskog plana (JCPOA, što je službeno ime za nuklearni sporazum s Iranom) učinilo regiju sigurnijom od prijetnje širenjem nuklearnog oružja ili nas postavilo u bolju poziciju da utječemo na ponašanje Irana””, rekla je Mogherini.

“Nema alternativnog rješenja za JCPOA”, zaključila je visoka povjerenica Europske komisije za vanjsku politiku i sigurnost.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif napisao je na Twitteru da SAD ponavlja “isti loš izbor”.

“Američka komična diplomacija puki je povratak starim navikama (…) a njih diktiraju korumpirani posebni interesi, ona ponavlja isti loš izbor i zato će snositi iste loše posljedice”, napisao je Zarif.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je zahtjeve državnog tajnika kao”laži” kojih je cilj skrenuti pozornost s činjenice da  Washington koji krši međunarodni nuklearni sporazum.

“Iran odbacuje navode i laži takozvane nove strategije i osuđuje otvoreno miješanje američkog državnog tajnika u unutarnja pitanja i nezakonite prijetnje članicama Ujedinjenih naroda”, navodi iransko ministarstvo.

Nakon oštrih poruka Mikea Pompeoa i američko ministarstvo obrane zaprijetilo je Iranu “novim mjerama”

“Razmatramo hoćemo li udvostručiti aktualne mjere ili ćemo primijeniti nove”, rekao je pukovnik Rob Manning-

Glasnogovornik Pentagona  odbio je navesti koje bi nove mjere ministarstvo obrane moglo primijeniti.

Komentiraj