EPA/ANDREJ CUKIC

Mogherini i Vučić osudili Šešeljev incident, Vučić ipak relativizira događaj

Šefica eurodiplomacije Federica Mogherini  izjavila je u četvrtak navečer u Beogradu da osuđuje svaki akt koji “ne podržava demokratske institucije, poput parlamenta” u povodu jučerašnjeg incidenta koji je izazvao Vojislav Šešelj u vrijeme posjeta hrvatskog parlamentarnog izaslanstva, te napomenula kako je u srbijanskoj skupštini imala slično iskustvo prošle godine.

“To su epizode koje ne služe na dobro ni samoj Srbiji i tome da se ona vidi kao jedna solidna, demokratska zemlja. Ja sam prošle godine posjetila parlament Srbije i imala slično iskustvo, ali vjerujem da je, kao što poručuje i hrvatski premijer (Andrej) Plenković, važno održati dijalog. To je i bit projekta EU i tome smo svi posvećeni”, rekla je Mogherini nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Srbijanski šef države je na zajednčikoj tiskovnoj konferenciji  s Mogherini  naglasio kako su “svi u državi jučer veoma snažno osudili ponašanje Šešelja”, ali i da se “naslušao laži od političkih predstavnika iz Srbije i regiona” kako “netko nije spomenuo Šešelja, jer ga se plaši”.
“Ponavljam, osuđujemo ponašanje Šešelja, ono za koje znamo da se dogodilo, jer postoji i ono koje ne znamo, a za koje on tvrdi da se dogodilo”, rekao je Vučić novinarima.

Potom je Vučić relativizirao incident stavljajući u odnos s prosvjedima u Zagrebu prigodom njegova posjeta u veljači.

Ponovio je svoju jučerašnju ocjenu da su uvrede upućene njemu tijekom posjeta Hrvatskoj u veljači bile “mnogo teže”, a da na njih” ni u Hrvatskoj, ni iz EU nitko nije reagirao”.
“A da li ćemo dočekati da netko kaže kako je to što se nama dešavalo i što grade spomenik Stepincu ili to sa ulicama Mile Budaka, da je to gore nego što je Šešelj uradio – znam da nećemo”, rekao je Vučić.
On je naglasio kako se Srbi “moraju naučiti jednu stvar” – da se ponašaju racionalno i zamolio da se njegova suzdržanost u izjavama “ne shvati kao znak slabosti, već kao briga za narod”.
Srbijanski šef države je poručio da Srbija “nema drugog izlaza” nego da radi na svom europskom putu, ali “nije u idealnoj situaciji” jer je, kad je riječ o Kosovu, naslijedila težak teret i to “ne samo od 2008. i proglašenja tzv. neovisnosti” već i iz dalje povijesti.
“Naše je da se borimo svim sredstvima da sačuvamo mir i stabilnost, u tom smo imali podršku EU”, rekao je Vučić.

Komentiraj