hina

SELEKTOR I KAPETAN: “Svijet navija za nas, idemo u fajt”

Izbornik Zlatko Dalić i reprezentativni kapetan Luka Modrić održali su konferenciju za medije dan prije finalnog ogleda s Francuskom u Moskvi, javlja televizija N1.

“Nikad nisam sumnjao u sebe, bez obzira na to što drugi jesu. Te stvari bile su mi samo dodatna motivacija, da pokažeš da ne trebaš biti ogroman da bi igrao nogomet”, odgovorio je Modrić novinaru koji ga je pitao o njegovoj visini.

U poziciji je da bude prvi igrač koji će nakon 11 godina slomiti dominaciju Ronalda i Messija po pitanju Zlatne lopte.

Modrić: Stvarno sam fokusiran na uspjeh reprezentacije. Sve je to lijepo i godi, ali nisam opterećen time. Najbitniji mi je uspjeh reprezentacije, da sutra osvojimo prvenstvo a što će biti poslije, vidjet ćemo.

Kako je promjena trenera utjecala na reprezentaciju?

Modrić: Kao što možete vidjeti, u finalu SP-a smo, toliki je bio utjecaj izbornika. Došao je u teškom trenutku za nas i pokušao nam dati samopouzdanje, da smo dobri igrači bez obzira na to što smo u maloj krizi. Plasirali smo se na SP i definitivno velike zasluge za to idu izborniku. Donio nam je mir, ono što mi se najviše sviđa kod njega je iskrenost i pristup prema svakom igraču. Sretni smo što je tu.

Vidjeli smo snimke iz Hrvatske, ako Hrvatska sutra pobijedi čini mi se da će zemlja eksplodirati od sreće. Brine li vas to?

Dalić: To nas veseli. Mi vidimo samo djelić onoga što je u Hrvatskoj. Sretni smo jer smo učinili hrvatski narod sretnim. Dobili mi ili izgubili, bit će taj seizmički događaj u Hrvatsoj. To nam daje snagu. Svi će biti na ulici i to nas čini sretnima i ponosnima.

Niste lako stigli tu gdje jeste. Otkud vam snaga da vodite tim?

Modrić: Najvažnije je da se nikad ne predaješ, nikad ne odustaješ i da vjeruješ u sebe i guraš naprijed. Ima uspona i padova, ali bez obzira na sve treba vjerovati u sebe i boriti se za svoje snove. To me uvijek vodilo.

Dalić: Igrači znaju što je to sutra. Svi će reći ako nisu spremni sto posto, imamo takav odnos i oni će sami reći da neće igrati. Znaju koliki je ulog i znaju koliko je lijepo igrati finale. Mi nismo inzistirali na treningu jer nemamo što više trenirati, sve znamo, potreban nam je odmor. Imamo sitnih problema, ali se nadamo da ćemo to tijekom dana riješiti. nadamo se da će svi biti spremni, a ako i ne budu imamo dobre igrače na klupi koji jedva čekaju da igraju.

Što će Modrić reći igračima prije finala?

Modrić: Vidjet ćemo, kako mi dođe. Nije da smišljam govore. Kažem ono što mislim i osjećam. Još ne razmišljam o tome i ne pripremam se. Emotivno je, ali moramo se fokusirati na utakmicu i dati maksimum na terenu. I da znam ne bih rekao.

Zašto je izbornik tako popularan među igračima? Lukin odnos s pok Ivanom Turinom?

Dalić: Između nas vlada povjerenje i respekt. Želio sam i hoću biti im prijatelj jer je to jedini način za uspjeh. Ja sam taj koji odlučuje, ali mi smo kratko vrijeme skupa i nema mjesta za oštre stvari i polemike. Mi smo došli napraviti rezultat i moramo poštovati jedni druge da bi to napravili. Naš odnos je dosta iskren i nema nikakvih tajni. Ja nijednu odluku ne donosim bez da razgovoram s njima. Za sada to ide dobro. Je li to rješenje za trajno ili nije, ne znam. Ali to je naša snaga. Oni znaju da u meni imaju prijatelja, a ja znam da će me oni slušati.

Modrić: S Ivanom sam prošao dosta toga, osobito u Dinamu. Našu pobjedu ćemo posvetiti i njemu i svim ljudima u Hrvatskoj i svima koji su nosili hrvatski dres jer su predstavljali Hrvatsku na najbolji način. Imamo veliku priliku napraviti nešto nestvarno i naravno da ćemo tu pobjedu posvetiti svima.

Trenutno ste najbolji igrač na svijetu i imate najbolji pregled igre. Postoji li univerzalni način ponašanja pred ovakve mečeve? Postoji li neki dogovor? Hoćete li gledati Đokovića?

Modrić: Nema nekog posebnog načina za pripremu, svatko se priprema na svoj način i mislim da tu ne treba ništa mijenjati, samo treba biti opušten. Što se tiče Noleta, gledali smo ga sinoć, ako budemo imali priliku danas, gledat ćemo ga opet. Hvala mu za sve lijepe riječi koje je nam je uputio ovih dana. Kako je on naš navijač, i mi smo njegovi. Želimo mu sreću.

U Njemačkoj govore da bi Bayern bio uspješniji da je Mandžukić ostao. Što ga čini tako drgocjenim za vaš, ali i svaki drugi tim za koji je igrao?

Dalić: Mandžukić je sjajan igrač i to govori i njegova karijera. Mario daje sve od sebe, on ne zna stati, ne poznaje nikoga na terenu. Kad smo završili turneju u SAD-u rekao sam mu da je od sad napadač. On nam je bitna karika i on odrađuje veliki posao i zabija golove. Svaki trener mora imati takvog igrača i svako bi ga poželio u ekipi. Raspoložen je i sve daje za Hrvatsku. Nadam se da će tako nastaviti i sutra.

Modrić: Njegova kvaliteta igračka je neupitna, ali njegov karatkter, borbenosti i predanost daju dodatan motiv ekipi. Svojim entuzijazmom gura i ostale igrače. Drago mi je što je neki dan zabio gol za finel. Neka samo tako nastavi i neka i sutra jedan zabije.

Prije 23 godine sam bio ratni dopisnik iz BiH i RH. Kako je taj rat utjecao na vas? Pet utakmcia dosad ste igrali s Francuskom, dvije su oni pobijedili, ostale su neriješne. Kako ćete to promijenti?

Dalić: Ne polažem puno u statistiku i tradiciju, one su tu da se ruše. Ne gledamo tko nam je protivnik u finalu, došli smo da uživamo i damo svoj maksimum. Ovo je vrijeme koje smo zaslužili i hoćemo uživati u tome da cijeli svijet gleda Hrvatsku i da većina navija za Hrvatsku. Tko bude bolji neka pobijedi. Nema ljepššeg trenutka u karijeri igrača i izbornika, mi smo to sebi priuštili i uživat ćemo. Idemo se bacat na glavu, uživat i dat sve od sebe. Nije bitna statistika, mi idemo u fajt i šta dragi Bog da.

Modrić: Sve te stvari su nas činile jačima i otpornijima, ali ne volim se vraćati na te teme.

Koliko je lakše igrati ovu utakmicu s Francuzima nego u osmini finala?

Dalić: To nam je bila najteža utakmica. Ovo sad nema nikakvih pritisaka, nema opterećenja. Pun stadion, cijeli svijet te gleda, uživaj, igraj najbolje što znaš, nemoj bit u grču, nemoj bit stisnut… Ovo je najveći trenutak u životu svih nas. Spremni smo dati maksimum i dostojanstveno podnijeti poraz ako do njega dođe. Ako bude trofej, nitko sretniji od nas. Ako ne bude, čestitat ćemo protivniku i ići dalje. To je život, sport, nogomet. Mi smo došli uživati u finalu.

Komentiraj