“Modrić bi mogao dobiti pet godina zatvora”

hina

Svjetski mediji prenose u srijedu vijest o osudi Zdravka Mamića, ističući da se radi o najmoćnijem čovjeku hrvatskog nogometa u čije je suđenje bila upletena i hrvatska nogometna zvijezda Luka Modrić.

Sud u Osijeku osudio je bivšeg izvršnog direktora Dinama na šest i pol godina zatvora zbog utaje poreza i izvlačenja profita od transfera igrača.

“Šef hrvatskog nogometa dobio zatvorsku kaznu”, piše BBC i ističe da se suđenje bivšem izvršnom direktoru Dinama dotaknulo i igrača Reala Luke Modrića koji je optužen za krivokletstvo.

Veznjak Kraljevskog kluba osumnjičen je za davanje lažnog iskaza na suđenju, kada je upitan za transfer iz Dinama u Tottenham 2008.

Britanski javni servis podsjeća da su navijači Dinama godinama upozoravali kako Mamić i njegovi ljudi koriste klub za osobno bogaćenje.

Skandal je internacionaliziran 2016. kada su najijači hrvatske nogometne reprezentacije bacili baklje na teren tijekom održavanja Europskog nogometnog prvenstva u Francuskoj, piše BBC.

Dpa o Mamiću piše kao o “nogometnom mogulu” koji je u utorak, dan uoči izricanja presude otišao u susjednu BiH, čiji je državljanin.

I njemačka novinska agencija prenosi da bi Modrić, bude li osuđen za krivokletstvo, mogao dobiti pet godina zatvora.

“Modrić je pred sucima promijenio iskaz koji je dao u istrazi i u međuvremenu je optužen za krivokletstvo”, navodi dpa.

Agencija podsjeća da Mamić “ima dugu povijest verbalnih sukoba s novinarima, navijačima i političarima, kao i tuča na tribinama i ulicama” te da je i sam bio nekoliko puta napadnut.

Reuters piše da su se Mamić i još trojica osuđenih izjasnili da nisu krivi i da nijedan nije bio u sudnici na čitanju optužnice. “Zdravko Mamić je ranije ovoga tjedna otišao u susjednu BiH”, navodi Reuters.

O presudi Mamići izvještajavu i regionalne agencije, talijanska ANSA, slovenska STA te srbijanski Tanjug i Beta koja piše da se Mamiću sudilo u Osijeku radi njegove povezanosti s više zagrebačkih sudaca.

Bivši čelnik i sadašnji savjetnik NK Dinama Zdravko Mamić nepravomoćno je osuđen na šest i pol godina zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz kluba te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 milijuna kuna.

Prema hrvatskim zakonima, osobe osuđene na kaznu zatvora od pet godina i više trebaju odmah biti pritvoreni. No, Mamić je iz Međugorja poručio da se ne vraća u Hrvatsku i da će se iz Hercegovine “boriti” do pravomoćnosti presude.

Suoptuženi Zoran Mamić osuđen je na četiri godine i 11 mjeseci, poreznik Milan Pernar osuđen na četiri godine i dva mjeseca, a bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović na tri godine.

Komentiraj