EPA/SANJEEV GUPTA

Modi glasao u trećoj fazi općih izbora u Indiji

U Indiji je u utorak počela treća i najopsežnija faza općih izvora, uključujući i u indijskoj saveznoj državi Gujaratu, domovini premijera Narende Modija te saveznoj državi Kerali, odakle je čelnik oporbene Kongresne stranke Rahul Gandhi.
Ukupno 188 milijuna ljudi ima pravo glasa u 117 izbornih jedinica širom 15 indijskih saveznih država. Indijski parlament ima 545 članova.
Opći izbori, koji imaju sedam faza, počeli su u travnju a završit će 19. svibnja.
Prebrojavanje glasova održat će se 23. svibnja.
Modi i njegova stranka BJP vodili su agresivnu predizbornu kampanju, nastojeći privući svoju nacionalističku, hinduističku biračku bazu i napadajući suparnike koje optužuju da se dodvoravaju manjinama.
Kritičari su upozorili da je takva izborna retorika prijetnja za sekularne temelje države.
Kongresna stranka usredotočila se u kampanji na rast nezaposlenosti i probleme u poljoprivredi i isticala obećanje da će osigurati velikodušne potpore najsiromašnijim obiteljima.
Modi se u Gujaratu rano ujutro najprije sastao sa svojom majkom te su se odvezli na glasanje oko 8 sati ujutro.
On je ponovio da je jedno od glavnih stvari za koje se zauzima u kampanji pitanje sigurnosti.
“IED je oružje terorizma, a ID glasača oružje je demokracije”, rekao je novinarima nakon glasanja referirajući se na improvizirane eksplozivne naprave te osobne iskaznice indijskih glasača. “Vjerujem da je glasački ID mnogo snažniji od IED-a”, rekao je Modi.

Komentiraj