Modi drugi put prisegnuo za indijskog premijera

Narenda Modi prisegnuo je za premijera Indije po drugi put u četvrtak, nakon što je njegova hinduistička stranka Bharatiya Janata Party (BJP) osvojila premoćnu pobjedu na parlamentarnim izborima.

Indijski predsjednik Ram Nath Kovind potvrdio je Modija (68) i njegovu vladu pred više od 6.000 gostiju na svečanosti održanoj u predvorju predsjedničke palače u New Delhiju.

Predsjednik stranke BJP Amit Shah koji se smatra najzaslužnijim za pobjedu stranke na parlamentarnim izborima bio je među ministrima koji su prisegnuli za članove Modijeva kabineta.

BJP je osvojila 303 mjesta u Lok Sabhi, donjem domu parlamentu i time poboljšala rezultat iz 2014. kada je osvojila 282 mjesta.

Glavna oporbena Kongresna stranka je druga najveća stranka, ali debelo zaostaje za BJP s osvojenim 51 mandatom.

Nekoliko članova bivšeg Modijeva kabineta ponovno je izabrano, s iznimkom bivšeg ministra financija Aruna Jaitleya i ministrice vanjskih poslova Sushme Swaraje. Oni nisu sudjelovali na izborima zbog slabog zdravlja.

Jaitley je odigralo ključnu ulogu za vrijeme prvog mandata Modija gurajući važne reforme i ponašajući se kao politički posrednik.

Nova vlada premijera Modija suočava se s teškim izazovima nakon što u prvom mandatu nisu uspjeli potaknuti rast usporenog gospodarstva.

Komentiraj