Moderna: ‘Naše cjepivo može izdržati 30 dana u običnom hladnjaku’

Američka tvrtka Moderna najavila je cjepivo protiv koronavirusa koje je, tvrde, “učinkovito 95 posto”.

Kako je ranije objavljeno, u istraživanju Moderne 15.000 sudionika dobilo je placebo. Tijekom idućih mjeseci 90 ih je oboljelo od covida-19, a 11 ih je razvilo težak oblik bolesti. Drugih 15.000 sudionika dobilo je cjepivo i samo ih je pet oboljelo od covida. Nitko se u drugoj skupini nije ozbiljno razbolio.

Iz moderne su se oglasili priopćenjem, u kojem navode da njihov kandidat za cjepivo protiv covida-19 ispunjava primarnu točku djelotvornosti u prvoj privremenoj analizi faze 3 COVE studije. “Faza 3 studije zadovoljila je statističke kriterije s djelotvornošću cjepiva od 94,5% (p &0,0001). Prva privremena analiza obuhvatila je 95 sudionika s potvrđenim slučajevima covida-19. Moderna namjerava tražiti odobrenje za hitnu uporabu od Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) u nadolazećim tjednima te očekuje da će se to odobrenje temeljiti na konačnoj analizi 151 slučaja i medijanu praćenja duljem od 2 mjeseca”, poručili su iz kompanije.

Izvršni direktor Moderne Stéphane Bancel kazao je da je ovo ključan trnutak u razvoju njihovog kandidata za cjepivo, prenosi BusinessWire. “Od početka siječnja smo fokusirani na ovaj virus s namjerom da zaštitimo što veći broj ljudi diljem svijeta. Sve vrijeme znali smo da je svaki dan važan. Ova pozitivna privremena analiza iz faze 3 naše studije dala nam je prvu kliničku potvrdu da naše cjepivo može spriječiti bolest covid-19, uključujući i teže oblike”, kazao je.

Također, najavljuju da će njihov kandidat za cjepivo imati dulji rok trajanja na hladnijim temperaturama. “Očekuje se da će naš kandidat za cjepivo mRNA-1273 ostati stabilan pri standardnim temperaturama hladnjaka od 2° do 8° C tijekom 30 dana, u odnosu na prethodnu procjenu od 7 dana. Uvjeti otpreme i dugotrajnog skladištenja na standardnim temperaturama zamrzivača od -20° C tijekom 6 mjeseci mRNA-1273 bit će distribuiran pomoću široko dostupne infrastrukture za dostavu i skladištenje cjepiva. Nije potrebno razrjeđivanje prije cijepljenja”, naveli su.

Glavni direktor Moderne za tehničke operacije i kvalitetu Juan Andres kazao je da vjeruju da će njihova ulaganja u tehnologiju isporuke i razvoj proizvodnog procesa omogućiti da se cjepivo čuva i isporučuje na temperaturama koje se obično nalaze u lako dostupnim farmaceutskim zamrzivačima i hladnjacima.

“Zadovoljstvo nam je regulatorima predati na odobrenje ove proširene uvjete stabilnosti za mRNA-1273. Sposobnost čuvanja cjepiva do 6 mjeseci na -20° C, uključujući do 30 dana u normalnim uvjetima hladnjaka nakon odmrzavanja, važan je napredak koji omogućuje jednostavniju distribuciju i veću fleksibilnost kako bi se olakšalo opsežnije cijepljenje u SAD-u i drugim dijelovima svijeta”, poručio je.

Komentiraj