Inovativna rješenja: Može li tehnologija spasiti svijet?

Marko Jurinec/PIXSELL

 

Mnoge svjetske države, organizacije i poduzeća uvode moderna inovativna rješenja, kojima pomažu zaustaviti globalno zagađenje i usporavaju klimatske promjene.

Reportaža portala BBC Click je otkrila i podsjetila na neke od suvremenih projekata, koji su pokrenuti zadnjih nekoliko godina, a povezani su uz modernu tehnologiju i održive izvore energije.

Hidroelektrana u Walesu pumpa vodu iz jezera na vrh brda u drugo akumulacijsko jezero, dok se višak vode spušta, to pokreće turbine i zatim slijedi proces stvaranja energije. Novinari ističu kako je ovo jedna od elektrana s “najbržim odazivom” na svijetu.

Zanimljivo je i rješenje za prikupljanje energije na jednom od norveških otoka. Solarni paneli su postavljeni na okviru, koji se obično koristi za uzgoj ribe. Okvir u niskom podnožju ima ceradu veličine nogometnog terena, na kojem plutaju paneli.

Nove generacije filtera bi trebale “hvatati ugljik iz atmosfere”. Ove filtere se naziva i umjetnim stablima. Nakon što je filter dulje vremena bio aktivan, on se spušta u vodenu otopini i pritom se oslobađa ugljik, koji se kasnije prerađuje…

 

Slični projekti već postoje u mnogim državama, pa i u Hrvatskoj. Daljnje usavršavanje, nadogradnja sustava, proširenje ili priključivanje na nove mreže su budućnost ekološkog razvoja.

Komentiraj