MOĆNI UTJECAJ 2018.: Četvorica kumova – Šeks, Bačić, Kalmeta i Šeparović – iz sjene dirigiraju Hrvatskom

Objavljeno u Nacionalu br. 1065, 18. rujan 2018.

NJIH ČETVORICA ZAJEDNIČKI SUDBONOSNO UTJEČU na niz presudnih tema za hrvatsko društvo – od kadroviranja u institucijama, razvoja i ishoda sudskih afera pa sve do ideoloških pitanja. Zasad su protuteža tvrdoj desnici na braniku premijera, ali pitanje je trenutka hoće li i kada biti kadri složiti i strategiju koja neće uključivati Plenkovića

Otkrivamo zašto utjecaj i infrastruktura četvorice moćnih veterana hdz-a SVE SILNIJE KROJE SUDBINU HRVATSKE I PREMIJERA PLENKOVIĆA, KOJI BEZ NJIH NE MOŽE

Sve izvjesnija sudska abolicija vrlo utjecajnog Božidara Kalmete, optuženog u postupku izvlačenja desetina milijuna kuna iz državnih cestarskih tvrtki, u kojemu ključni svjedoci naglo mijenjaju svoje prvotne iskaze i svjedoče u njegovu korist, unosi novu dinamiku u odnose unutar HDZ-a i pripadajuću političko-pravosudnu- interesnu orbitu. Odnosno, ovaj proces, o kojemu je Nacional intenzivno izvještavao proteklih tjedana, dodatno ojačava skupinu koju se čak i unutar stranke kolokvijalno naziva “skupina kum”. Riječ je o četvorici iznimno moćnih ljudi koji već desetljećima zauzimaju istaknute pozicije u različitim sferama društva, a povremeno se skrase u sjeni i dirigiraju važnim procesima, međusobno vezanih i isprepletenih čvrstim kumskim vezama: Vladimiru Šeksu, Branku Bačiću, Božidaru Kalmeti i Miroslavu Šeparoviću.

Dio istaknutih članova HDZ-a posve je siguran da se predsjednik stranke Andrej Plenković trenutno oslanja na njihovu infrastrukturu i utjecaj, no još veći dio je zabrinut jer smatra da se pred njihovim očima stvara sve silnija klika koja sve očitije kroji sudbinu i percepciju Hrvatske, ali i premijera Plenkovića. Četiri kuma u sinergiji ostvaruju iznimnu moć, znatno veću od one koje uživaju kao pojedinci. A i ona je poprilično velika.

U dijelovima HDZ-a stoga s popriličnom nervozom promatraju jačanje skupine Kum i uvjereni su da će, pogotovo ako Kalmeta bude i formalno oslobođen optužbi za teški kriminal – a u to ne sumnjaju s obzirom na razvoj događaja u sudnici i oko nje – ona diktirati smjer i Vladi i najvećoj vladajućoj stranci koja zahvaljujući potpunom raspadu sustava u SDP-u ima solidne izglede zadržati se na vlasti još godinama. Još važnije, Nacionalovi sugovornici smatraju da zbog činjenice da kumovi zauzimaju istaknuta mjesta u posve različitim društvenim sferama, od politike do pravosuđa, prijeti i mogućnost da zajednički utječu na niz tema presudnih za kompletno hrvatsko društvo, od kadroviranja u nizu institucija, preko razvoja i ishoda različitih sudskih afera, pa čak i do ideoloških pitanja. Premijer Plenković, tvrdi se, donekle je svjestan razmjera ove situacije, no to mu barem trenutno odgovara jer je u unutarstranačkim gibanjima stvorena protuteža potencijalno iznimno moćnom desnom krilu HDZ-a, za koje se smatra da čeka pogodnu priliku kako bi ga oslabilo na kompleksu “domoljubnih” i ideoloških tema, odnosno kako bi ga smijenilo i odvuklo stranku i državu znatno desnije. Pored toga, javna percepcija Plenkovićevih oponenata, zasad razmjerno tihih usprkos potezima poput isključenja iz stranke Darka Milinovića, jest da se oni znatno češće nalaze s pogrešne strane zakona – dok s druge strane nakon pravosudnog pranja i medijske centrifuge Božidara Kalmete skupina Kum s time neće imati problema.

Dio istaknutih članova stranke zabrinut je jer smatra da se pred njihovim očima stvara sve silnija klika kumova čija je sinergijska moć iznimno jaka, iako su i pojedinačno sva četvorica vrlo moćni

Vladimira Šeksa smatraju ključnom osobom ove skupine. On je HDZ-ov senator s višedesetljetnim formalnim i neformalnim utjecajem na brojna značajna gibanja u stranci. On je i njen “vječni” ministar pravosuđa iz sjene, neslužbeni kadrovik u velikom dijelu pravosudnog aparata, a s golemim iskustvom iz parlamentarnog života, ali i iz sfere obavještajnih manipulacija iz vremena bivše Jugoslavije, o čemu je Nacional ekstenzivno pisao, razvio je specifičnu tehniku vladanja i prepoznavanja ključnih procesa. Još od smrti Franje Tuđmana smatra se da nijedan predsjednik HDZ-a nije izabran bez njegova blagoslova, a utjecaj na kadroviranje ministra pravosuđa i njemu bliske utjecajne pravosudne funkcije, tumači se gotovo kao njegovo nasljedno leno. I aktualni ministar Dražen Bošnjaković smatra se njegovim izborom, a u javnosti je posebno odjeknula njegova odluka da ospori legitimitet i diskriminira sudskog vještaka koji je bio angažiran u procesu Fimi media. Radi se, po tvrdnji brojnih aktera iz sfere pravosuđa, o dijelu šire operacije rušenja cijelog predmeta i, jednako kao i u Kalmetinu slučaju, sudske abolicije – no, ovog puta riječ je o samoj Hrvatskoj demokratskoj zajednici, također optuženoj. Poznavatelji prilika tvrde da u iznenadnim sudskim obratima često znaju prepoznati upravo Šeksov rukopis.

Vladimir Šeks je u kumskoj vezi s nekadašnjim odvjetnikom i ministrom Miroslavom Šeparovićem, današnjim predsjednikom Ustavnog suda, što je već prilikom njegova imenovanja u ovu instituciju u dijelu javnosti izazvalo kontroverze i propitkivanja oko toga je li, uz blagoslov HDZ-a ili SDP-a kao uobičajenu stvar u ovom procesu, na djelu bila i protekcija po kumskoj liniji. Ustavni sud posljednjih godina isprofilirao se kao vjerojatno ključna institucija za vođenje kompletne nacionalne politike: od konkretnih sudskih predmeta u čiji meritum ulazi sve češće i kroz formu ocjene ustavnosti de facto se ponaša kao sud najvišeg, nepostojećeg trećeg stupnja, pa do odlučivanja o različitim referendumskim inicijativama, zakonima koji izazivaju žestoke ideološke rasprave u društvu ili slučajeva s gotovo nesagledivim posljedicama za nacionalnu i energetsku sigurnost, poput predmeta INAMOL.

Ustavni sud adresa je oko koje nastoje obigravati svi ključni akteri hrvatske visoke politike, svjesni da odluke tog tijela imaju i trenutačne i dugoročne posljedice na sve političke procese u zemlji, da kreiraju probleme i rješavaju ih – pa tako i njihove osobne karijere.

Branko Bačić trenutno je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a i s te pozicije kontrolira sve procese u Saboru, a u samoj stranci naglo je prosperirao u doba Jadranke Kosor – kada se spekuliralo da je za to najzaslužniji upravo njegov kum Vladimir Šeks. Njih dvojica prije dvije godine iz petnih žila branila su četvrtog člana skupine, Božidara Kalmetu, kada se odlučivalo o njegovu uvrštavanju na izborne liste HDZ-a i kada je na koncu ipak donesena odluka da se zbog optužnice za teški kriminal to ne učini. Kalmeta tada nije stvarao nikakve probleme stranci i mirno je prihvatio odluku, svjestan da će u nadolazećem periodu morati proći “čistilište” kako bi se ponovno trijumfalno vratio u prvu političku ligu. Znakovita je njegova izjava dana upravo u tom periodu, vezano uz nekandidiranje na parlamentarnim izborima: “Razgovarao sam sa suprugom i sa Šeksom, koji je moj kum. Samo je jedan Šeks u Hrvatskoj, s njim se konzultiram oko svega”, kazao je tom prilikom.

‘Razgovarao sam sa suprugom i Šeksom, koji je moj kum. Samo je jedan Šeks u Hrvatskoj, s njim se konzultiram oko svega’, izjavio je Kalmeta kada je morao odustati od kandidature na parlamentarnim izborima

Uslijedila je priprema podmukle sudske rehabilitacije o kojoj je Nacional izvijestio u prošlom broju: ključni svjedok u postupku u kojemu se nalazi na optuženičkoj klupi, osječki poduzetnik Drago Tadić, pred sudom je izmijenio svoj iskaz dan USKOK-u i Kalmetu više ne spominje kao krajnju destinaciju novca koji se izvlačio iz Hrvatskih autocesta u drugoj polovici dvijetisućitih. Tadić, znakovito, već gotovo dvije godine koristi različite pravne manevre kako bi izbjegao služenje dvogodišnje zatvorske kazne, na koju je pravomoćno osuđen zbog pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda u slučaju Branimira Glavaša.

Glavaš se, što neki ovih dana smatraju također indikativnim, tijekom vikenda oštro obrušio na pripadnike braniteljske populacije koji u režiji vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, najavljuju prosvjede koji su sve očitije priprema terena za udar na premijera Plenkovića.

Nešto ranije Kalmeta se potrudio javno demonstrirati privrženost Andreju Plenkoviću, a prava prilika za to ukazala se na jednoj lokalnoj stranačkoj tribini organiziranoj u Zadru u doba pred usvajanje Istanbulske konvencije: tada je održao dugački vatreni govor u kojemu je bezrezervno podržao službenu stranačku politiku, a još se i potrudio da njegova snimka dospije do medija. Smatrao je da će mu Plenković odati priznanje zbog amortiziranja nezadovoljstva članova HDZ-a na terenu u ključnom trenutku, što se njegovim uskrsnućem u stranci i nedavnim imenovanjem za jednog od pomoćnika glavnog tajnika Gordana Jandrokovića doista i događa. Plenković očigledno računa i na Kalmetin veliki utjecaj u sjevernom dijelu Dalmacije, što mu je osobito važno uzevši u obzir nezadovoljstvo u obližnjoj Lici zbog izbacivanja Darka Milinovića, kao i potencijalni razvoj neugodne situacije u Vukovaru nakon istupa tamošnjeg gradonačelnika Ivana Penave i najave prosvjeda “protiv institucija” zbog sporog procesuiranja ratnih zločina.

Dovršetkom Kalmetina procesa pročišćenja i očekivanim napretkom u stranačkoj hijerarhiji, skupina koju čine četvorica HDZ-ovih kumova dodatno će osnažiti i dobiti kapacitet usmjeravanja velikog broja različitih procesa, pa čak i njihova kreiranja. Njen utjecaj je sve veći i, po tvrdnjama upućenih u zbivanja, sve neposredniji, pa je pitanje trenutka kada će biti kadri složiti eventualnu strategiju koja može, ali od nekog trenutka i ne mora uključivati Plenkovića.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]