Nesanica, tanka kosa, debljanje, umor, samo su neki od mnogih nejasnih simptoma nedovoljno aktivne štitne žlijezde koji mogu, ali i ne moraju ukazivati na to da osoba boluje od hipotireoze.

Žlijezda u obliku leptira smještena u vratu luči hormone potrebne za rast stanica, metabolizam i druge važne tjelesne funkcije. Usporeni rad štitnjače remeti normalnu ravnotežu kemijskih reakcija u tijelu i utječe na sve aspekte metabolizma.

“Simptomi su često prilično nejasni. Pacijenti se žale na gubitak energije, slabu motivaciju, nemogućnost koncentracije, zatvor i lomljivu kosu i nokte. Mnogi se također žale na depresivno raspoloženje i kažu da se rasplaču bez očitog razloga. Sve u svemu, oni se stvarno osjećaju loše”, rekao je internist Markus Quante.

Ako simptomi potraju nekoliko tjedana i pojave se novi, vrijeme je za odlazak liječniku. Krvne pretrage mogu pokazati radi li se o usporenoj štitnjači.

“Nespecifični simptomi otežavaju pronalaženje uzroka”, izjavio je endokrinolog Matthias Weber i dodao kako je dobro napraviti pretrage koje uključuju i ultrazvučni pregled.

Kada se otkrije da se radi o hipotireozi, liječenje je jednostavno.

“Pacijenti uzimaju levotiroksin u tabletama, koji zamjenjuje hormone koji se nedovoljno ili uopće ne izlučuju”, pojašnjava Markus Quante.

Liječenje je obično doživotno.

Komentiraj