EPA/AARON UFUMELI

Mnangagwa bi u srijedu trebao biti imenovan privremenim predsjednikom

Bivši zimbabveanski potpredsjednik Emmerson Mnangagwa treba u srijedu biti imenovan privremenim predsjednikom, nakon ostavke Roberta Mugabea u utorak, rekao je glasnogovornik stranke Zanu-PF, na vlasti u toj zemlji.

“Bivši potpredsjednik Mnangagwa treba sutra prisegnuti na predsjedničku dužnost na 90 dana”, rekao je Simon Khaya-Moyo.

Mugabe je smijenio Mnangagwu s njegovoj mjesta potpredsjednika 6. studenoga. U nedjelju, Zanu-PF ga je imenovala predsjednikom stranke, gdje je naslijedio Mugabea.

Emmerson Mnangagwa se još uvijek nalazi u inozemstvu i trebao bi se u roku od 24 sata vratiti u Zimbabve, pojasnio je Khaya-Moyo.

Robert Mugabe u utorak je objavio da podnosi ostavku, nakon 37 godina na vlasti, kratko vrijeme nakon što je parlament započeo postupak njegove smjene.

On se tjedan dana nastojao održati na vlasti nakon što je vojska preuzela upravu nad zemljom a njegova ga stranka ZANU-PF isključila iz svojih redova i također zatražila da napusti predsjednički položaj.

Kada je predsjednik parlamenta Jacob Mudenda objavio Mugabeovu ostavku i prekid postupka smjene na zajedničkoj sjednici parlamenta zastupnici su počeli bučno slaviti.

Vojnici su prošlu srijedu preuzeli vlast, prosvjedujući protiv predsjednikove odluke da smijeni potpredsjednika Mnangagwu, favorita Zanu-PF-a za Mugabeovog nasljednika, koji je zbog svoje žestoke naravi poznat pod nadimkom Krokodil.

Nakon smjene potonjeg, velike izglede da naslijedi Mugabea imala je njegova neukrotiva i rastrošna supruga Grace, što glavni vojni stožer nije želio prihvatiti.

Vojska je u utorak pozvala stanovnike na “najveću moguću suzdržanost” i na “poštovanje zakona”, nakon što je Mugabeova ostavka izazvala oduševljenje diljem zemlje.

“S ozbirom na zadnje događaje u zemlji, snage obrane i sigurnosti žele pozvati sve Zimbabveance svih političkih boja da budu suzdržani i u cijelosti poštuju zakon i poredak”, rekao je zapovjednik glavnog vojnog stožera Constantino Chiwenga novinarima u Harareu.

Komentiraj