HINA / Sava RADOVANOVIĆ / TANJUG

MMF: Srbija uspješno prošla i drugu reviziju standby aranžmana

Srbija je uspješno prošla drugu reviziju trogodišnjeg aranžmana s Međunarodnim monteranim fondom (MMF), priopćila je ova organizacija i najavila treću reviziju od 29. listopada do 10. studenoga, a premijer Aleksandar Vučić tu pozitivnu ocjenu vidi kao korak bliže prema konačnom izlasku zemlje iz krize.

“Srbija nastavlja dobar napredak pod standby aranžmanom. Gospodarski rast je pozitivan usprkos znatnim fiskalnim uštedama ove godine, trenutni deficit je na održivoj razini i povjerenje je poboljšano”, prenosi Radio-televizija Srbije (RTS) ocjenu zamjenika generalnog direktora MMF-a Min Zhu.

Istaknuto je da se provode sve mjere programa “važne za postizanje održivosti javnog duga, jačanje financijskog sektora i unaprijeđenje konkurentnosti”.

  • Procjena direktora MMF-a je i da Srbija ima “ograničen prostor za povećanje mirovina i plaća u javnom sektoru”, uvjetovan nastavkom provedbe mjera racionalizacije troškova i smanjenjem broja zaposlenih u javnom sektoru.

Upravni odbor direktora MMF-a službeno je potvrdio da je Srbija uspješno završila drugu reviziju trogodišnjeg aranžmana s tom novčarskom ustanovom, čime joj je dostupno 531 milijuna od ukupno 1,2 milijarde eura koliko iznosi aranžman s MMF-om, a što Srbiji omogućauje 935,4 specijalnih prava povlačenja novca.

Beograd je naglasio da želi nastaviti aranžman, ali MMF podsjeća da se Vlada Srbije izjasnila da ne kani povlačiti ta sredstva već program tretira kao aranžman iz predostrožnosti.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić ocijenio je, nakon priopćenja MMF-a, da svaka nova pozitivna revizija “znači da je Srbija bliže, ne samo konačnom izlasku iz krize, već uspostavljanju normalne, pristojne i uspješne” države.

Vučić nakon ove pozitivne revizije MMF-a očekuje da će Srbija napredovati i na popisu Svjestke banke kao znatno privlačnije mjesto za investicije. No i dalje je prisutan problem racionaliziranja javne uprave i strukturnih reforma te rješavanje problema 17 velikih državnih poduzeća u kojima radi 22.000 ljudi, rekao je.

“U tome ćemo morati postići mnogo ozbiljnije rezultate idućih nekoliko mjeseci, morat ćemo i dalje donositi brojne, teške mjere”, izjavio je za RTS Vučić.

MMF je odobrio Srbiji standby aranžman 23. veljače koji obuhvaća strukturne reforme, mjere štednje, financijsku i fiskalnu konsolidaciju i smanjenje proračunskog deficita. U dosadašnje dvije revizije ovog aranžmana Beograd je dosad dobio povoljne ocjene, a treća revizija najavljena je od 29. listopada do 10. studenoga.

Komentiraj