MMF ‘Britansko gospodarstvo će oslabiti zbog Brexita’

EPA/DANIERL DAL ZENNARO

Britanska će ekonomija oslabiti ukoliko napusti Europsku uniju bez sporazuma o brexitu, a pretrpjet će određene štete bez obzira na uvjete koje dogovori, kazali su iz Međunarodnog monetarnog fonda u ponedjeljak, nasuprot obećanjima nekih podupiratelja brexita.

MMF predviđa kako će britanska ekonomija tijekom 2018. i 2019. rasti 1,5 posto, kaskajući iza Njemačke i Francuske, ukoliko dođe do sveobuhvatnog sporazuma oko brexita.

“Ja sam očajnički optimist i jako se nadam i molim da će doći do sporazuma između Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva”, rekla je direktorica MMF-a Christine Lagarde.

Neuspjeh u postizanju dogovora vodio bi usporavanja gospodarstva, kazala je. “Da budem jasna, u usporedbi s današnjim glatkim jedinstvenim tržištem, svi mogući scenariji brexita imat će cijene za gospodarstvo, a u manjoj mjeri i za Europsku uniju”, naglasila je Legarde tijekom predstavljanja godišnjeg izvještaja o britanskoj ekonomiji.

“Što će prepreke za trgovinu biti veće u novom odnosu, toliko će biti skuplje. Ovo bi trebalo biti jasno samo po sebi, no čini se kako ponekad nije”, dodala je.

Britanija napušta EU za manje od šest mjeseci, a London i Bruxelles tek trebaju postići dogovor kako bi se osigurao tranzicijski period.

Britanska ekonomija – peta po veličini u svijetu – usporila je nakon referendumske odluke 2016. o napuštanju EU, dok je većina drugih bogatih nacija nastavlja prestizati.

Komentiraj