Mljekari upozoravaju na teško stanje i predlažu rješenja

HINA / Mladen VOLARIĆ

Kriza u mljekarstvu doseže vrhunac zbog snižavanja ionako niskih otkupnih cijena mlijeka, što će dodatno smanjiti broj mljekara u Karlovačkoj županiji i broj krava, kojih je u siječnju deset posto manje nego lani, pa bi Vlada trebala žurno isplatiti izravne potpore i na neko vrijeme osloboditi proizvođače od plaćanja pet posto PDV-a na otkupnu cijenu mlijeka, rečeno je na sastanku podržnice Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske “Život”u  Dugoj Resi.

Najavljeno je također da će članice te udruge osnovati proizvođačke organizacije po uredbama EU jer je to, po stajalištu Europske komisije, jedini preporučeni oblik organiziranja proizvodnih sektora. To su sektorske organizacije koje rade kao pravne osobe kako bi se uredilo tržište na kojem djeluju.

“Sada imamo 7682 krave, što je oko 10  posto manje nego prošle godine, jer su u siječnju i veljači zaklane 754 krave koje bi ove godine dale 750 goveda. Da stvari ne idu u dobrom smjeru, govori podatak da smo u siječnju prošle godine imali 369 registriranih proizvođača mlijeka, a u prosincu ih je bilo 349, pri čemu je proizvodnja pala s 1,5 milijuna litara u siječnju na 1,4 milijuna u prosincu te se čeka i daljnji pad ako se nešto ne poduzme”, rekao je predsjednik dugoreške podružnice Zdenko Močnik.

Istaknuo je da postoji mehanizam zaštite hrvatskog sela prve tri godine članstva u EU ako se pojave ozbiljne teškoće u nekom segmentu gospodarstva koje bi mogle dugo potrajati. U tom se slučaju mogu zatražiti zaštitne mjere radi prilagodbe i poboljšanja stanja na unutarnjem tržištu.

Njemačka, Francuska i Belgija aktivirale su zaštitne mjere da zaštite svoje mljekare i ondje se najmanje odustaje od bavljenja mljekarstvom. Štoviše, oni imaju veliko povećanje proizvodnje, pojavljuju se količine iznad prije ugovorenih kvota jer su kvote ukinute. Te količine nude se zemljama koje nemaju dostatnu proizvodnju, primjerice Italiji i Hrvatskoj, nerijetko po vrlo niskim cijenama. Naše mljekare uzmu cisternu i dovezu mlijeko po 13 eurocenta po litri, mi propadamo i nitko nas ne štiti, a sada se od nove reformske Vlade nadamo rješenjima i pitamo se što se čeka, rekao je Močnik.  Ustvrdio je da su skladišta otkupljivača toliko puna mlijeka da već sad imaju dovoljnu zalihu za cijelu sljedeću turističku sezonu. Podsjetio je da Austrija ima potrošački kodeks po kojem u svakoj prodavaonici mora biti najmanje 75 posto domaćeg mlijeka te da građani preferiraju domaće mlijeko.

Komentiraj