Mladunče močvarnog valabija u zagrebačkom ZOO-u

 

Zagrebačka obitelj močvarnih valabija brojnija je svake godine. Kako su izvijestili iz zagrebačkog ZOO-a, nedavno je iz mamina tobolca provirila glavica trećeg potomka istog belgijsko-francuskog para klokana.

Četverogodišnji Skibo i njegova godinu dana mlađa partnerica već imaju dva sina, a prije četiri mjeseca stiglo je mladunče kojem se još ne zna spol.

“Svako nas novo mladunče veseli, no kada neki par životinja u zoološkom vrtu uspijeva podići više generacija mladunaca, riječ je o velikom uspjehu za sve koji se o njima brinu. Naši močvarni valabiji svoju nastambu dijele s crvenovratim valabijima i emuima te zajedno s njima predstavljaju veličanstvenu faunu daleke Australije. Važno nam je da naši posjetitelji nakon oduševljenja njima osjete i potrebu svojim načinom života doprinijeti očuvanju svih životinjskih vrsta s kojima dijelimo planet”, poručio je ravnatelj zagrebačkog ZOO-a Damir Skok.

Kada prolazite kraj australske nastambe, nježno promotrite tobolac naše močvarne valabice.

Posted by Zoološki vrt grada Zagreba on Friday, August 21, 2020

Močvarni valabiji u prirodi nastanjuje šume, močvare i druge predjele istočne obale Australije bogate vegetacijom. Vole život u sjeni drveća i grmlja na podlozi bogatoj mladim stabalcima, travom, papratima i drugim niskim raslinjem. Na jelovniku im je osamdesetak vrsta biljaka – od lišća i sjemenki do gljiva i algi. U zoološkim vrtovima originalnu australsku hranu uspješno im zamjenjuju brst, trava i povrće.

Močvarni valabi tobolčar je visine oko 70 centimetara te težine između 15 i 20 kilograma. Krzno mu je većinom tamno smeđe boje, a mnogi močvarni valabiji na obrazima imaju žućkaste crte.

Taj mali klokan spolnu zrelost doseže u dobi između 15 i 18 mjeseci, a mladunac je pri dolasku na svijet velik jedan centimetar. Takav ulazi u tobolac majke gdje provodi idućih devet mjeseci. Zanimljiva je činjenica da se močvarni valabiji pare tijekom cijele godine te da ženki najčešće dok se jedan mladunac razvija u tobolcu, novi plod raste u maternici.

Komentiraj