Mladi Zagrepčani dobili priznanje “Plemeniti građanin”, pomagali u potresu i pandemiji

U povodu Međunarodnog dana mladih, šestero istaknutih mladih Zagrepčana dobilo je u petak priznanje Civis nobilis (Plemeniti građanin) za izuzetan volonterski doprinos i pomoć u vrijeme pandemije koronavirusa i razornih potresa u Zagrebu i na Banovini.

Priznanja su dobili Matej Bagarić, Petra Čulina, Tomislav Hrenić, Tomislav Martinko, Tomislav Matiček i Jan Vesel, članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava, koji su pomogli sugrađanima i građanima Banovine u sanaciji posljedica potresa, a volontirali su tijekom pandemije i u zdravstvenim ustanovama.

Nagrade im je uručio predsjednik Savjeta mladih Grada Zagreba Petar Vranjković. Istaknuo je kako je ove godine Savjet želio produbiti značaj Međunarodnog dana mladih te su organizirali dodjelu priznanja za šestero mladih osoba koje su svojim izvanrednim doprinosom, empatijom i velikim srcem pomogli građanima kada im je to bilo najpotrebnije.

Državna tajnica u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade Željka Josić istaknula je solidarnost i hrabrost dobitnika priznanja. Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana mladih je međugeneracijska solidarnost, istaknula je Jozić dodavši da je Savjet mladih to istaknuo i dodjelom ovih priznanja.

Istaknula je i važnost ulaganja u mlade od sustava obrazovanja, zapošljavanja do rješavanja stambenih pitanja. “Moramo pomoći mladom čovjeku da se osamostali, da pronađe sigurno radno mjesto te se aktivno razgovara s Ministarstvom obrazovanja kako mladima omogućiti što kvalitetniju pripremu za tržište rada”, poručila je Jozić.

Dodala je i kako je Nacionalni program za mlade u završnoj fazi izrade, i uskoro će biti poslan u e-savjetovanje.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet poručio je pak da će gradska uprava promovirati mlade kao važne dionike društva.

Podsjetio je i kako je u svibnju donesen strateški dokument Program za mlade Grada Zagreba koji se odnosi na razdoblje do 2025., a tema su mu obrazovanje, olakšano zapsošljavanje, rješavanje stambenog pitanja, zdravstva i uključivanje mladih u politički prostor grada.

Komentiraj