Mladi Riječani ipak kušali kuhinjskog moljca

Nel Pavletic/PIXSELL

Konačni nalaz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije potvrdio je rezultate prvih preliminarnih analiza koji su pokazali da su polaznicima produženog boravka Osnovne škole Dolac u objedu u ponedjeljak, u maneštri servirane ličinke kuhinjskog moljca koje su iznimno gadljive, ali ne i štetne za ljudsko zdravlje.

Voditelj Epidemiološkog odjela Dobrica Rončević, nakon jučer okončane kompletne analize obroka riječkih osnovaca, još je jednom istaknuo da se radi o nepatogenom organizmu.

“Kako je bilo i očekivano, mikrobiološki nalaz hrane je dobar jer obrok nije sadržavao patogene bakterije, a nije bilo ni povišene količine bakterija. Međutim, nalaz je ipak ocijenjen neprikladnim, jer se radi o ličinkama kuhinjskog moljca koje se ne bi smjele nalaziti u hrani. Termički obrađene nisu štetne za ljudsko zdravlje. To su nepatogeni organizmi koji se mogu naći u sirovini za hranu biljnog podrijetla poput brašna, ječma ili graha, ali zdravstveno nisu opasni. U međuvremenu nismo imali prijave oboljelih koji bi se mogli povezati sa školom, a ovaj je slučaj više bio incident na društvenim mrežama nego stvarni problem. Ipak, na kvaliteti obroka uvijek se može raditi” kazao je Rončević a prenosi Novi list.

Uznemirujući obrok učenicima OŠ Dolac dostavila je tvrtka Blato 1902 d.d. koja je izabrana kao najpovoljniji dobavljač na javnom natječaju, a neprimjeren sadržaj u ručku otkrili su sami učenici i to nakon što su djelomično već konzumirali objed, dok nitko tko je pripremao hranu i dijelio je nije uočio da maneštra od ječma i graha sadržava i gadljive ličinke.

Komentiraj