EPA/ETIENNE LAURENT

Mladi migranti preseljeni daleko od bivše “Džungle” u Calaisu

Francuske vlasti su u srijedu iselile i zadnje malodobne migrante koji su ostali u Calaisu, što je zadnji korak u zatvaranju velikog logora zvanog Džungla i pripremaju se na evakuaciju drugog logora u Parizu.

Zadnji autobusi su napustili Džunglu malo nakon 16.00 sati po srednjoeuropskom vremenu odvozeći 1616 mladih u okviru evakuacije tog velikog naselja baraka.

Mladi migranti su upućeni u prihvatilišta diljem Francuske, gdje će narednih tjedana doznati jesu li britanske vlasti odobrile njihove zahtjeve za azil.

Još treba preseliti 360 do 400 žena i djece smještenih u neposrednoj blizini Džungle. Nakon toga će logor biti potpuno prazan premda se još sredinom listopada ondje tiskalo od 6400 do 8100 ljudi.

Drugi logor izniknuo na sjeveru Pariza u kojemu oko 2000 migranata, uglavnom iz Afganistana, Somalije i Sudana, boravi na nogostupu, treba se isprazniti do kraja tjedna, priopćile su francuske vlasti.

Kako bi spriječila opetovano podizanje takvih logora, pariška gradska vlast će uskoro otvoriti “centar za humanitarni prihvat” koji će u početku imati 400 ležaja.

Komentiraj