Bojan Zibar, Mario Poje, Tomislav Valent

Mladi ljudi često pate od “sindroma računalnog vida”

Osjet vida ima veliku važnost u ljudskom životu. Očima vidimo svijet oko nas, njime doživljavamo sve što nas okružuje. Možemo reći da je vid najvažnije ljudsko osjetilo putem kojega primamo najveći postotak svih informacija iz okoline. Pomoću očiju komuniciramo, njima stvaramo sliku, vidimo boje i oblike, njima se upoznajemo.

Današnji stil i način života, općenito digitalizacija, dovela je do “sindroma računalnog vida” koji je naravno povezan s cjelodnevnim gledanjem u ekrane bez kojih nam je, više-manje, život nezamisliv. Prosječan radni čovjek provede 80 % svog vremena gledajući u neku vrstu ekrana i da, koliko god je to olakšalo komunikaciju i protok informacija, toliko je zastrašujuće koliko se oči kroz dan iscrpljuju. S godinama, kako rastemo i sazrijevamo, dioptrija se mijenja, a vid nam postaje slabiji i potrebno ga je kontrolirati i poduzimati mjere koje nam stručnjak savjetuje. Postoji način na koji opet možemo savršeno vidjeti, a to je laserska korekcija vida. Riječ je o zahvatu koji se u svijetu koristi nešto više od tridesetak godina, no koji je do danas uznapredovao do tih granica, da se smatra jednim od najsigurnijih. Njime se može, na potpuno siguran i bezbolan način, riješiti i korigirati dalekovidnost, kratkovidnost, astigmatizam te staračka dalekovidnost.

Optical Express Centar je jedan od vodećih na tom području. Osnovan 2005. godine, kao dio VisuMeda, njemačkog lanca za lasersku korekciju vida, među prvima je počeo raditi zahvate skidanja dioptrije. Danas je dio vodeće europske grupacije, koja iza sebe ima veliko iskustvo i znanje – preko dva milijuna zahvata na nivou čitave grupacije u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Hrvatskoj.

Da je zahvat skidanja dioptrije bezbolan i da traje svega par minuta dokazali su Mario Valentić, Iris Hazler, Paula Sikirić i Ivana Blažoti Mijoč koji su bili oduševljeni rezultatima nakon operacije. Sve se odvijalo pod budnim okom doc. dr. sc. Deana Šarića iza kojega su godine rada s pacijentima.

Komentiraj