Međunarodni festival komorne glazbe OSTINATO

Mladi hrvatski pijanist Lovre Marušić predstavlja Međunarodni festival komorne glazbe OSTINATO

Jedan od najnadarenijih hrvatskih pijanista mlađe generacije, Lovre Marušić (Omiš, 1992.) u razmaku od samo deset dana osvojio je čak dvije nagrade na međunarodnim natjecanjima u Parizu (Francuska) i Portu (Portugal).

Na prvom International Music Festival & Competition IMF Piano Competition održanom od 11. do 13. srpnja ove godine u Parizu, Lovre Marušić je osvojio prvu nagradu u konkurenciji od 30 pijanista iz cijeloga svijeta.

Još veći uspjeh je uslijedio na nedavnom 20. Santa Cecilia International Piano Competition, koji se održavao od 16. do 22. srpnja ove godine u Portu, gdje ga je u snažnoj konkurenciji od 80 pijanista međunarodni žiri sastavljen od proslavljenih pijanista i pedagoga odabrao kao pobjednika natjecanja. Osim nagrade i izdavanja CD-a za tvrtku KNS Classical, dogovoreno je šest pijanističkih recitala u Portugalu, Francuskoj i Španjolskoj.

Uz sve to, zajedno sa kolegicom violončelisticom Laticom Anić osmislio je prvi po redu Međunarodni festival komorne glazbe OSTINATO, koji će se održati u gradu Omišu od. 01. do 08. kolovoza 2018. godine na kojem će nastupiti brojne domaće i međunarodne zvijezde klasične glazbene scene.

LOVRE MARUŠIĆ (Omiš, 1992.) svoje prve poduke iz klavira dobiva od prof. Rozarije Samodol u rodnom Omišu. Na poziv ugledne ruske pijanistice Natalije Troull, 2006. godine odlazi u Moskvu na Centralnu muzičku školu pri Državnom konzervatoriju P. I. Čajkovski, koju je 2011. godine uspješno završio. Studij na Muzičkoj akademiji započeo je u klasi Rubena Dalibaltayana a nastavio u klasi Ljubomira Gašparovića kod kojeg je uspješno diplomirao ove godine i stekao titulu magistra muzike. Svoje poslijediplomske studije nastavlja na Hochschule für Musik Franz Lisztu Weimaru u klasi Grigoryija Gruzmana.

Dobitnik je brojnih nagrada na uglednim pijanističkim natjecanjima, među kojima se ističu druga nagrada na Međunarodnom natjecanju Zlatko Grgošević (2002.), prve nagrade na Regionalnim i Državnim natjecanjima učenika i studenata glazbe (2003., 2005.), druga nagrada i posebna nagrada na Međunarodnom pijanističkom natjecanju slavenskih kompozitora Stanislaw Moniuszkou Parizu (2009.), prva nagrada na natjecanju Aleksandar Skrjabinu Parizu (2011.), prva nagrada i stipendija zaklade Dino Škrapiću Rovinju (2015.), prva nagrada na 2. Međunarodnom pijanističkom natjecanju u Karlovcu (2015.), nagrada publike i nagrada dva pijanistička recitala u Miamiju (SAD) u Steinway piano gallery – Coral Globes te u Savanni (Georgia) u ciklusu Piano in the Arts, Grand Prix 20. Međunarodnog pijanističkog natjecanja Mihailo Vukdragoviću Šabcu (2016.), prva nagrada i nagrada za najbolju izvedbu djela J. S. Bacha na Međunarodnom natjecanju Jurica Murai u Varaždinu (2016.), nagrada za najbolju izvedbu hrvatskog autora na Međunarodnom natjecanju Ferdo Livadiću Samoboru (2016.), prva nagrada i apsolutna pobjeda, nagrada komisije i nagrada publike na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Isidor Bajić (2016.), prva nagrada na Međunarodnom natjecanju New Stars (2016.) u Manchesteru i prva nagrada na Međunarodnom natjecanju World piano teachers assosiation u Londonu (2017.). Na glasovitom Međunarodnom pijanističkom natjecanju Hamamatsu u Japanu 2016. godine plasirao se među 24 najbolja pijanista iz cijeloga svijeta. Nedavne pobjede na 1.International Music Festival & Competition IMF Piano Competition i 20. Santa Cecilia International Piano Competition donijele su mu brojne angažmane diljem Europe.

Dobitnik je Rektorove i Dekanove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za iznimne rezultate tijekom studija te je član Vladimir Spivakov fondacije. Kao solist i komorni glazbenik nastupa na raznim festivalima i koncertnim ciklusima diljem Hrvatske, Srbije, Italije, Njemačke, Lihtenštajna, Rusije, Ukrajine, Japana i SAD-a.

Redovito nastupa a uvaženim orkestrima pod ravnanjem eminentnih dirigenata poput orkestra Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu pod ravnanjem maestra Ivana Repušića, Irkutske filharmonije pod ravnanjem maestra Ilmara Lapinshema, Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Zorana Juranića, simfonijskog orkestra Muzičke akademije u Zagrebu pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka i mnogim drugima.

Svoje pijanističke vještine usavršavao je kod uvaženih profesora i pijanista poput Nauma Gruberta, Mikhaila Oleneva, Petera Eichera, Snežane Čadikovske, Evgenya Starodubtseva, Szokolaya Balázsa, Dmitrya Bashkirova, Danijela Detonija, Malcolma Bilsona, Kemala Gekića, Eduarda Huberta, Nina Katamadzea, Pavela Gililova i drugih. Zastupa ga tvrtka CristoforiumArt za menadžment umjetnika.

Komentiraj