Igor Soban/PIXSELL

Mladež HDZ-a pozvala Forum mladih SDP-a na sučeljavanje

Predsjednik Mladeži HDZ-a Josip Bilaver uručio je u petak poziv Forumu mladih SDP-a za predizborno sučeljavanje – ideja, mjera i politike za mlade u cilju osiguravanja boljeg života za mlade u Hrvatskoj.

“Već sam ranije pozvao predsjednika Foruma mladih SDP-a Nenada Livuna da sučelimo naše ideje i programe. Stojimo iza svog programa, a na žalost od njih smo dobili samo ignoriranje i odbijanje. Danas ćemo u sjedištu SDP-a uručiti poziv pismenim putem jer idućih osam dana želimo iskoristiti da se govori o konkretnim mjerama i programima. HDZ ima svoj program za mlade i vjerujemo da će mladi birači, kao i svi kojima je stalo do boljitka mladih u Hrvatskoj to znati nagraditi”, rekao je Bilaver novinarima prije no što je, u pratnji više kandidata mladih HDZ-a iz više izbornih jedinica, u sjedištu SDP-a uručio poziv za sučeljavanje.

Izrazivši nezadovoljstvo što druge političke stranke u svojim predizbornim programima imaju samo jednu do dvije rečenice vezane uz rješavanje problema mladih, Bilaver je nekvalitetnim ocijenio i jučer objavljeni program za mlade SDP-ovog Foruma za mlade.

Smatra da je on “jako nekvalitetno i traljavo napravljen, s puno fraza, netočnih informacija i floskula”.

Nažalost točnom informacijom u SDP-ovu programu za mlade nazvao je informaciju da je bivši SDP-ov ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović zaslužan što je cijena studenstkog menija 6,50 kuna, ali upozorio je i da nigdje nisu naveli i da je upravo Jovanović poskupio cijenu studentskog menija za 30 posto.  Uz to, srezali su i 23 posto subvencija namijenjenih za prehranu u studenstkim centrima i smanjili broj obroka za 40 posto, rekao je Bilaver.

Podsjetio je kako je SDP to tada opravdao najavom da će tu razliku uložiti u studenstki standard, što se nije dogodilo.

Predsjednik Mladeži HDZ-a rekao je i da traže poštivanje studentskog pravilnika jer će, smatra, na taj način u studentski standard biti uloženo stotinu milijuna kuna.  Također, HDZ želi i pomicanje porezne granice za rad preko Studentskog servisa kako bi se na taj način nagradili studenti koji svojim radom pomažu sebi, ali i roditeljima.

Bilaver je upitao na koji način je SDP osigurao stipendije preko Europskog socijalnog fonda. “Zanima me kako su to osigurali ako nisu bili u stanju akreditirati taj europski socijalni fond”, kazao je.

Bilaver: Preko start-up tvrtki želimo zaposliti 20.000 mladih

Predsjednik Mladeži HDZ-a naveo je i da sve što SDP obećava u svom programu vezano uz zapošljavanje mladih je podizanje naknade za stručno usavršavanje s 2400 kuna na 3000 kuna.  Smatra to mizernim.

Bilaver je ocijenio da se ta SDP-ova mjera pokazala izrazito neuspješnom jer je 60 posto mladih koji su prošli stručno usavršavanje, bili zaposleni u javnom sektoru, dok HDZ želi da se fokus stručnog usavršavanja s javnog sektora prebaci na privatni.

“Smatramo da je budućnost mladih u privatnom sektoru i da je puno bolje da mladi stručno usavršavanje prođu u njemu. Preko start-up tvrtki želimo zaposliti 20.000 mladih”,  poručio je.

Na novinarski upit nije li za vrijeme aktualne HDZ-ove vlade poskupio smještaj u studentskim domovima, Bilaver je podsjetio da su zbog Europskih sveučilišnih igara obnovljeni svi domovi iz fondova EU.

“To su pozdravile sve studenstke udruge i Studenstki zbor Grada Zagreba i sada je puno kvalitetniji smještaj u studenstkim domovima nego npr. kada sam ja studirao”, kazao je.

Bilaver je, na novinarski upit kako komentira javnu potporu koju mu je kao HDZ-ovu kandidatu za Sabor u I. izbornoj jedinici dao austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurtz, odgovorio da mu ta potpora godi . “Godi mi njegova podrška na izborima. To je poruka svim mladim ljudima da se odluče baviti javnim pozivom i tako svoje djelovanje usmjere za dobrobit čitave zajednice”, rekao je.

Komentiraj