Mladen Vedriš: “Izgubili smo 10 posto stanovnika s najboljim kvalifikacijama”

Ekonomski stručnjak Mladen Vedriš izjavio je u petak navečer da se u zadnjih desetak godina na tržištu rada dogodila dramatična promjena – potrebne su nove kvalifikacije, nova znanja, demografski gledano – mlađi kompetentni ljudi.

U cijeloj Europi nedostaju vozači, prema procjenama potrebno ih je oko 400 tisuća. Problem se pojavljuje i u ostalim sektorima pa mnogi upozoravaju da je jedino rješenje uvoz radne snage. “Sigurno je da Brexit ima svoju cijenu. U logistici je najvidljivija. Međutim, svako oporezivanje, carinjenje, svako izlaženje iz sustava koji je protočan ima svoje probleme. Mi vidimo te probleme. Plus, pandemija je sve usporila, socijalna distanca, niz je problema koji su sad kulminirali. Naravno, ostaje pitanje rješenja”, komentirao je za HTV situaciju u Velikoj Britaniji.

Vediš smatra da je preopasno samo formalno dati u ruke kvalifikaciju te da će razdoblje ‘odgajanja novih vozača potrajati’. Zbog nedovoljnog broja vozača, moglo bi doći i do nestašice drugih roba osim goriva, kao što se to dogodilo u Britaniji. Vedriš upozorava na to da je do drastičnih poskupljenja već došlo, ali kaže da će se bez kvalificiranih migracija unutar EU-a, taj proces teško zaustaviti.

“Našu je zemlju zadnjih 5-6 godina napustilo 10 posto ukupnog stanovništva, međutim probranoga, u najboljoj radnoj dobi, s najboljim kvalifikacijama i mi se suočavamo s time da je taj ‘odljev mozgova’ za nas deficit koji plaćamo”, rekao je Vedriš.

Dodao je da je Hrvatska u građevinarstvu u posljednjih 5-6 godina izgubila oko 50 tisuća radnih mjesta. “Ti ljudi nisu ostali kod kuće jer moraju od nečega živjeti. Ne možemo ih sada, kada je građevina opet oživjela, ih preko noći dozvati nazad. Naš turizam je visoko sezonalan. Ako se usporedimo s Grčkom koja ima velik broj hotela s 4 i 5 zvjezdica koji rade čitavu godinu. tada je proporcija zaposlenih u turizmu daleko veća. Kako da objasnite nekom da je sezona tri mjeseca, a onda mu kažete da se snađe ostalih 9 mjeseci”, objasnio je Vedriš.

Govoreći o nedostatku medicinskog osoblja, Vedriš smatra da će nedostatak kadra dodatno unazaditi kvalitetu zdravstvenih usluga u Hrvatskoj. “To je drastično vitalno pitanje koje ova pandemija još više podcrtava. Problem školskog sustava, kvota, zapošljavanja, troškova u zdravstvu koji moraju biti negdje drugdje reducirani da bi povećali zapošljavanje sestara… Vraćamo se na ono što sam već rekao – da bi riješili problem morate ići duboko po vertikali, a ne se zadržavati na površini”, zaključio je ekonomski stručnjak.

Komentiraj