Saša Zinaja i arhiva Mladena Grubića

MLADEN GRUBIĆ: ‘U Hrvatskoj malo muškaraca nosi nakit’

Ako je nakit u prošlosti bio statusni simbol, njegova moć prepoznatljiva je i danas kao neizbježan detalj u izražaju estetskog. Jednako u količini kao i u minimalizmu. Poruka može biti samo jedna: originalnost i različitost. Ne želim robovati hirovitim modnim kretanjima. Želim se kroz vlastiti stil nametnuti i biti zadovoljan. Znam da neki misle da imam zabavan posao. Jako volim ovaj posao, odnosno, igru, kako ga mnogi doživljavaju”, govori 53-godišnji dizajner nakita Mladen Grubić koji nas je dočekao u svojem ateljeu, u prizemlju obiteljske kuće na zagrebačkom Dobrom dolu. U ateljeu vlada kreativni nered; na ogromnom radnom stolu ovaj umjetnik, uz pomoć svoje obitelji, stvara nizove neobičnih, začudnih, pomaknutih i ekstravagantnih ogrlica, narukvica i ukrasnih predmeta za razne prigode. Dostupnost materijala, neograničena mašta i inspiracija u literaturi, kazalištu, filmu i glazbi, čine ovog dizajnera nakita jednim od prepoznatljivijih u tom umjetničkom obrtu. Ne izlaže samo u zagrebačkoj galeriji, već i na Cresu i Pagu. Podrijetlom Koprivničanin, novinar i prepoznatljiv glas s radijskih postaja, krajem osamdesetih godina počeo je izrađivati nakit i prodavati ga na Cvjetnom trgu. Danas je Grubić design hrvatski, ali i europski brend u izradi i promociji nakita.

NACIONAL: Kakva je situacija s dizajnerima nakita u Hrvatskoj, tko su zapravo umjetnički obrtnici? Kolika je konkurencija na tržištu?

Konkurenciju ne vidim kao problem. Što je veća ponuda, još veći je izazov u dizajnu. Nisam previše upoznat s time koliko su ostali dizajneri nakita zadovoljni svojim radom i rezultatima. Potpuno sam fokusiran na ideje, koje ionako čekaju u redu. Materijali su spremni i čeka se pravi trenutak.

Ono što vidim oko sebe, bilo odjeća ili nakit, više nalikuje na lunapark. Tako da bi bilo dobro da se mladi stilisti barem povremeno uključe kao volonteri. Tako bi se oni lakše realizirali, ali i pomogli onima koji ne znaju što izvući iz ormara i kako to staviti na sebe. Zapravo, veliki broj ljudi smatram “preslikačima”, jer žele izgledati identično kao netko drugi.

Više pročitajte u tiskanom izdanju Nacionala, a u fotogaleriji pogledajte kakva atmosfera vlada u ateljeu poznatog dizajnera.

Komentiraj