Podizanjem festivalske zastave i izvođenjem himne festivala “Šibeniče jedin’ grade” u subotu navečer svečano je  otvoren 57. Međunarodni dječji festival (MDF), a na Ljetnoj pozornici potom je izveden dječji mjuzikl “Buratino”  ansambla Hrvatskog narodnog kazališta iz Šibenika.

Okupljene male i velike Šibenčane i njihove goste pozdravili su šibenski gradonačelnika Željko Burić, šibensko-.kninski župan Goran Pauk,  Anamarija Kirinić, izaslanica predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović kao i tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak

„Pozdravljam svu djecu grada Šibenika i svijeta. Ovaj festival se tako sjedinio sa svojim gradom, traje kontinuirano 57 godina, a trajao je i u ratnim godinama kada smo svjedočili kulturocidu upravo ovdje, na trgu ispred katedrale sv. Jakova. Tada su poruke mira slala naša djeca, ona na kojima leži naša budućnost. Neka po 57. put sve šibenske kale i trgovi budu pod vlasti djece“, poručio je gradonačelnik Burić.

Festival se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, čija je izaslanica Anamaria Kirinić rekla da je Festival podsjeća na djetinjstvo.

“Velika mi je čast pozdraviti vas u ime naše predsjednice. Lani smo proslavili 950. obljetnicu od prvog spomena Šibenika, prvoga samorodnog grada, a ovaj festival je još jedna lijepa tradicija na početku ljeta. Grad ispune veseli dječji smijeh i igra, koji postaju sinonimom Šibenika. Za sve nas koji smo tu odrastali, Šibenik je najljepši u ovo doba, u dugim lipanjskim danima. Grad je pozornica i svaku dušu se nađe po nešto. Svatko dijete može pronaći svoj svijet.“, rekla je Kirinić.
Buratino je kazališni komad za djecu nastao prema djelu ‘Zlatni ključ: Avanture Buratina’, ruskog književnika Alekseja Nikolajeviča Tolstoja. Igrao se na festivalskoj pozornici prije sedam godina, a njegovu adaptaciju u smislu mjuzikla potpisuje dramaturginja Marijana Nola, redateljica Nina Kleflin te autor songova Neno Belan.
Šibenski MDF traje do 1. srpnja, a u idućih 14 dana izvest će se više od 140 programa izvođača iz Hrvatske i svijeta.
Ove godine u programu Festivala djeteta sudjeluje 12 inozemnih gostiju sa 50 predstava.
Među zemljama koje će se predstaviti festivalskoj publici u Šibeniku su Rusija, Slovenija, Grčka, Velika Britanija, Španjolska, Makedonija te Singapur dok će dio programa biti održan u Drnišu gdje gostuju kazališta iz Latvije i Bosne i Hercegovine. Organizirano je se ukupno 37 radionica, a neke od njih održat će se na otocima Zlarinu i Prviću te u Betini i Ražinama.

Komentiraj