Mjuzikl ‘Matilda’ 22. siječnja u zagrebačkom HNK

Nacional

Dječji mjuzikl Matilda, u režiji Nine Kleflin i na autorsku glazbu Nene Belana i Marijane Nole, u nedjelju 22. siječnja ponovno gostuje na sceni Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Mjuzikl je nastao u produkciji Međunarodnoga dječjeg festivala u Šibeniku i Hrvatskoga narodnog kazališta u Šibeniku u lipnju 2015. godine, a od tada je diljem Hrvatske stekao kultni status kod djece i odraslih. Originalno, predstava je nastala prema romanu za djecu američkog autora Ronalda Dhala, a kao mjuzikl izvodi se i na Broadwayu.

Matilda je neobična djevojčica koja posjeduje moć telekineze. Ona može očima pomicati stvari, ali i svojim dobrim srcem ispraviti nepravdu. Iako živi sa sebičnim roditeljima i ide u školu kojom vlada okrutna ravnateljica, ona će preuzeti svoju sudbinu u svoje ruke i potruditi će se da okruženje u kojem živi bude bolje. Predstava tematizira pravo svakog djeteta i svakoga čovjeka da se izbori za najkvalitetniji mogući život, usprkos nepovoljnim okolnostima koje ga okružuju. Čitava priča promatrana je iz Matildine vizure i publici će se predočiti upravo onakav svijet kakvim ga ona doživljava.

U predstavi uživo svira glazbeni sastav Fiumens iz Rijeke u sastavu: Neno Belan, Vedran Križan, Leo Rumora i Olja Dešić. Glazba i songovi uokviruju i opisuju Matildino doživljavanje svijeta. Svaki lik ima svoj song koji ocrtava i zaokružuje njegov karakter, a kroz pjesmu su opisane i najupečatljivije situacije u kojima se Matilda i njeni prijatelji nalaze.

U glumačkoj podjeli sudjeluju Maja Kovač u naslovnoj ulozi, Damir Lončar, Nela Kocsis, Jakov Bilić, Franka Klarić, Šime Bubica, Orijana Kunčić i djeca dramske radionice iz Šibenika te dječji zbor Zdravo maleni.

Scenograf je Osman Arslanagić, kostimograf Sara Lovrić Caparin, a koreograf Zorana Mihelčić.

Komentiraj