Mjuzikl “Evita” za Međunarodni dan žena u Lisinskom

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu ugostit će 8. ožujka HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke s mjuziklom “Evita” Andrewa Lloyda Webbera u režiji Renate Carole Gatice i s prvakinjom riječkog HNK-a Leonorom Surian Popov u naslovnoj ulozi.

“Evitu” je prije više od 40 godina stvorio jedan od najpoznatijih dvojaca u svijetu mjuzikala – tekstopisac Tim Rice i skladatelj Andrew Lloyd Webber u originalnoj režiji Harolda Princea, a on je i danas jedan od najizvođenijih mjuzikala na svijetu, stoji u najavi.

Životna priča najpopularnije žene latinoameričke povijesti Evite Perón prati njezin život od mladosti, dolaska na vlast, humanitarnog rada, do smrti. Izvođena na West Endu i Broadwayu, “Evita” je osvojila više od 20 nagrada i doživjela prijevod na 15-ak jezika te glasovitu filmsku adaptaciju s Madonnom u naslovnoj ulozi.

Prva hrvatska produkcija slavnoga mjuzikla nastala je udruženim snagama riječkog HNK-a: u predstavi sudjeluju članovi Hrvatske drame, Talijanske drame, Opere i Baleta HNK Ivana pl. Zajca i polaznici Riječkog kazališta mladih Kamov (dramski i plesno-baletni studio), te Pjevački zbor mladih Josip Kaplan i Dječji zbor Kap.

“Uz suradnju s Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog postavili su na scenu prvi puta u Hrvatskoj fascinantnu životnu priču žene koja se odrekla glumačke karijere kako bi se politički angažirala i postigla plemenite ciljeve, pritom nadahnuvši žene širom svijeta”, stoji u najavi.

Hrvatska premijera mjuzikla održana je u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci pod dirigentskom palicom maestra Igora Vlajnića, koji je ujedno i autor prepjeva.

Rođena u predgrađu Buenos Airesa, Evita Perón vrlo je rano prepoznala nepravdu u svom društvenom okruženju, zbog čega je surađivala sa sindikatima, borila se za prava žena, osnovala fondaciju koja je pomogla siromašnima izgradivši tisuće domova i škola diljem Argentine te osigurala zdravstvenu zaštitu za najsiromašnije slojeve društva.

Iako se uz nju vežu i brojne kontroverze, Evita Perón ostala je zapamćena kao političarka s izuzetnom karizmom i zvjezdanim statusom, zbog čega je njezin život veliko nadahnuće za impresivnu priču pretočenu u mjuzikl čiji su songovi poput “Don’t cry for me Argentina”, “You must love me” i “Another suitcase in another hall” poznati u cijelome svijetu.

U naslovnoj je ulozi Leonora Surian Popov, a u mjuziklu igraju i Fabijan Pavao Medvešek koji će utjeloviti Chea, dok će Juana Peróna tumačiti Dario Bercich.

Za koreografiju su zaslužni Tihana Strmečki i Damian Cortes Alberti, scenograf je Dalibor Laginja, kostimografkinja Sandra Dekanić, oblikovatelj rasvjete je Dalibor Fugošić.

Projekt je ostvaren u suradnji s “The Really Useful Group Ltd.”.

Komentiraj