Mjesto koje je poslužilo kao inspiracija Ivani Brlić Mažuranić priprema Festival bajke – Dobrodošli u Ogulin!

Probudite dijete u sebi, veselite se malim stvarima, uronite u svijet bajki, naučite svoju djecu da maštaju i da vjeruju u čuda

Jeste li znali da u Hrvatskoj postoji grad u kojem se okupljaju likovi iz bajki i legendi? Da, dobro ste čuli! Grad Ogulin slovi kao najbajkovitiji grad u Hrvatskoj pa i šire! Već šesnaestu godinu za redom održava se Ogulinski festival bajke na kojem i djeca i odrasli mogu uživati na predstavama, pripovijedanjima, radionicama, izložbama životinja, sportskim događanjima, glazbenim i plesnim izvedbama, igrama, kvizovima i još mnogim drugim sadržajima.

Možda se pitate kako i zašto je baš Ogulin dobio „titulu“ najbajkovitijeg grada? Za to je zaslužna prekrasna priroda ogulinskoga kraja. Čim se približite Ogulinu vidjet ćete planinu Klek koja izgleda poput usnulog diva i za koju se vežu mnoge legende. U samom centru grada smješten je Frankopanski kaštel, preko puta njega je Đulin ponor, a u pozadini leži div Klek – poput scene iz bajke. Osim toga, tu su prekrasne šume, brda, livade, polja, špilje, rijeke Dobra i Zagorska Mrežnica, jezero Sabljaci, Šmitovo jezero, jezero Bukovnik i druge ljepote.

Upravo ta prekrasna i mistična priroda bila je inspiracija Ivani Brlić-Mažuranić, najpoznatijoj hrvatskoj spisateljici za djecu koja je rođena upravo u Ogulinu. Priče iz davnina posebna je zbirka njenih bajki koje su ostale u divnom sjećanju mnogih generacija upravo zbog svoje ljepote, originalnosti, svevremenske poučnosti, a čije likove šećući Ogulinom možete zamisliti i vidjeti, samo morate probuditi svoju maštu i dječju radoznalost.

Ogulinski festival bajke je manifestacija koja se održava svake godine, a ove godine čak u dva izdanja – drugi vikend u lipnju i drugi vikend u rujnu. Zbog epidemiološke situacije svi se sadržaji odvijaju na vanjskom prostoru u samom centru grada na nekoliko scena koje nose imena likova iz bajki Ivane Brlić-Mažuranić:

Regoč – Frankopasnki kaštel Ogulin

Đulin vrt – Park izviđača

Potjeh – Park kralja Tomislava

Neva Nevičica – Pučko otvoreno učilište Ogulin

Stribor – Caffe bar Nazorova 5

Kosjenka – Jezero Sabljaci

Rujansko izdanje Festivala održava se od 10. do 12.9.2021.

Komentiraj