Mještani splitskih Pujanki prosvjeduju zbog bazne stanice Tele2

Miranda Cikotic/PIXSELL

Točno u podne u ponedjeljak se ispred zgrade splitske Gradske uprave okupilo dvadesetak stanovnika Gradskog kotara Pujanke, na prosvjedu protiv dvije bazne stanice teleoperatera Tele2, koje su u njihovom naselju postavljene na dvije zgrade u travnju ove godine.

Mještani su se na prosvjed odlučili nakon što su ih, kako kaže Jakša Bulić, predsjednik Udruge za nacionalni razvoj “Bili cvitak” koja je organizirala prosvjed, izignorirale institucije i tijela kojima su se obraćali. Traže izmjenu gradskog Generalnog urbanističkog plana (GUP) te određivanje kriterija za postavljanje baznih stanica, a prikupili su i 700 potpisa u peticiji kojom traže uklanjanje dviju baznih stanica.

Bulić, i sam iz Pujanki, tvrdi kako je “sramotno da se antene baznih stanica na objektima postavljaju bez ikakvih dozvola, ali i bez rasprave, te suglasnosti okolnih žitelja”. Osobno je zbog tog problema poslao na desetke dopisa raznim institucijama, ali i predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović koja mu je, kaže, čestitala zbog “borbe za zdravlje građana”.

Predsjednik Gradskog kotara Pujanke Petar Gudić rekao je kako se na ovom primjeru pokazuje da pravna država ne funkcionira, zbog čega je na građanima da se bore za svoja prava. “Još smo u svibnju prikupili 700 potpisa na peticiju, podnijeli smo prijavu i građevinskoj inspekciji, no do danas nismo dobili nikakav odgovor. Očito je da tu netko nekog štiti. Vjerojatno se čeka da Tele2 prikupi sve što im još nedostaje, a nedostaje im puno toga. Još samo vjerujemo u pučku pravobraniteljicu i promjenu GUP- a”, istaknuo je Gudić.

U Banovini je prosvjedniek kratko primio gradski pročelnik za prostorno uređenje i graditeljstvo Teo Vojković, poručivši im da se antenski stupovi operatera mobilnih komunikacija, prema Pravilniku o jednostavnim radovima i građevinama, mogu temeljem glavnog projekta izvoditi bez građevinske dozvole, uz uvjet da su u skladu s prostorno planskom dokumentacijom. Potvrdio je kako investitor od Grada još uvijek nije zatražio uporabnu dozvolu i dodao da kada je zatraže da će im biti izdana ukoliko se u postupku sukladno zakonu utvrdi da ispunjavaju sve uvjete.

Komentiraj