‘Mjesec povijesti crne rase’ ove godine podsjeća na važnost obitelji

Unsplash/Hian Oliveira

Mjesec povijesti crne rase službeno se u veljači obilježava od 1970. godine. Ovaj kulturni događaj s pratećim programom brzo stekao popularnost u brojnim američkim državama, gdje je poznat i pod nazivom Mjesec afroameričke povijesti. Nakon što je prepoznat u Sjedinjenim Američkim Državama, prigodan program je predstavljen u Irskoj, Nizozemskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Muzej povijesti Afroamerikanaca DuSable u Chicagu je mnogima ostao upečatljiv po svom postavu, koji je velikim dijelom usredotočen na povijest ropstva. Muzej je trenutno zatvoren zbog pandemije koronavirusa, no predstavio je digitalni program i organizirao seriju internetskih diskusija povezanih uz obilježavanje Mjeseca povijesti crne rase.

Ovogodišnja tema cjelokupnog programa u svim državama je ‘Obitelj: Zastupljenost, identitet i raznolikost’. Priča o ropstvu i razdvajanju obitelji u to vrijeme je još uvijek aktualna za vodstvo i djelatnike muzeja, koji ističu kako je to utjecalo na tadašnja brojna plemena i svjetske regije. Ističe se kako je potreba za edukacijom i upoznavanjem svojih mogućnosti i danas iznimno važno. To je sredstvo borbe protiv ekstremnog rasizma i uključivanja raznih dionika iz šireg sustava te se to ne odnosi samo na pripadnike crne rase. 

Komentiraj