FaH

MJESEC DANA NAKON NAPADA: Postaja Maelbeek ponovo otvorena

Postaja Maelbeek podzemne željeznice u Bruxellesu, gdje se 22. ožujka raznio jedan od napadača, ponovo se otvorila u ponedjeljak ujutro, nakon nešto više od mjesec dana rada.

Maelbeek, u središtu četvrti s europskim ustanovama, zadnja stanica koja je otvorena u bruxelleskoj mreži podzemne željeznice, odsad će raditi od 5.30 sati do 24.30 sati, kao i sve linije koje se od ponedjeljka također vraćaju uobičajenom rasporedu pošto su nakon napada radile od 6.00 do 22.00 sata.

Dana 22. ožujka u 9.11 sati, nešto više od sat vremena nakon dvaju bombaških napada u bruxelleskoj zračnoj luci Zaventemu, Khalid el Bakraoui je aktivirao eksploziv na postaji Maelbeek pri čemu je poginulo 16 osoba.

U napadima 22. ožujka poginule su 32 osobe, a više od 300 je ranjeno.

Mjesec dana poslije, postaja je opet dobila svoj prijašnji izgled, s jednostavnim crtežima crnih lica na bijelim keramičkim pločicama i signalnim natpisima.

Jedina vidljiva razlika u odnosu na stanje prije napada je prisutnost nekolicine teško naoružanih vojnika na peronu i velika bijela ploča na kojoj putnici mogu ostavljati svoje poruke.

“Sada sam miran jer znam da je poduzeto sve što je bilo nužno i vidim da je sigurnost na visokoj razini”, ocijenio je putnik Pietro, umirovljeni prevoditelj koji je niz godina radio za Europsku komisiju.

Komentiraj