EPA/ABIR ABDULLAH

Mjanmar pod međunarodnim pritiskom zbog egzodusa Rohindža

Mjanmar je sve više izložen međunarodnom pritisku da prekine nasilje zbog kojeg je oko 300.000 pripadnika muslimanske manjine Rohindža izbjeglo u Bangladeš, dok Sjedinjene Države pozivaju na zaštitu civila, a Bangladeš traži međunarodnu pomoć u rješavanju krize.

Vlada većinski budustičkog Mjanmara tvrdi da se njezine snage bore protiv “terorista” i da čini sve kako bi se izbjegle civilne žrtve.

Visoki dužnosnik UN-a Zeid Ra’ad Al Hussein optužio je vladu da “okrutnim vojnim operacijama” želi protjerati Rohindže iz zapadne pokrajine Rahine.

“Sadašnju situaciju nemoguće je potpuno procijeniti, ali čini se da se radi o školskom primjeru etničkog čišćenja”, rekao je on u ponedjeljak zasjedanju UN-ova vijeća za ljudska prava u Ženevi.

Zeid je istaknuo da je užasnut izvješćima kako mjamarska vojska postavlja mine na granici s Bangladešom i da se izbjeglice mogu vratiti samo ako dokažu državljasntvo, iako je poznato da ih je većina bez državljanstva.

“Ova mjera je cinični pokušaj da se prisilno raseli veliki broj ljudi, bez mogućnosti povratka”, rekao je Zeid.

SAD je priopćio da nasilno raseljavanje Rohindža pokazuje da snage sigurnosti ne štite civile. Washington snažno podupire tranziciju Mjanmara iz dugogodišnje vojne diktature u demokraciju koju predvodi dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Kyi.

“Pozivamo mjanmarske vlasti da poštuju vladavinu prava, zaustave nasilje i raseljavanje civila iz svij zajednica”, priopćila je Bijela kuća.

Oko 313.000 muslimana Rohindža pobjeglo je u susjedni Bangladeš nakon napada 30-tak militanata na policijske postaje krajem kolovoza koji je izazvao oštar odgovor vladinih snaga.

U posljednjih 16 dana u Bangladeš stiže oko 20.000 ljudi, pokazuju podaci Međunarodne organizacije za migracije.

Vlada u Mjanmaru smatra oko milijun Rohindža ilegalnim migrantima iz Bangladeša i uskraćuje im državljanstvo, iako brojne obitelji ondje žive generacijama.

U nedjelju je militantna skupina Vojska za spas Rohindža Arakana (ARSA) proglasila jednomjesečno primirje protiv mjanmarskih snaga, no njihov apel odbila je mjanmarska vlada.

“Ne pregovaramo s teroristima”, napisao je na Twitteru Zaw Htay, predstojnik ureda državnog savjetnika.

Najnovije nasilje u pokrajini Rahin počelo je prije 12 dana kad su pobunjenici Rohindže napali desetke policijskih postaja i vojnih baza. U sukobima i silovitom vojnom odgovoru ubijeno je najmanje 400 ljudi i počeo je egzodus u Bangladeš.

Mjanmarsku čelnicu i Nobelovku Aung Sang  Suu Kyi zapadni kritičari optužuju da se ne zauzima za muslimansku manjinu u zemlji koja se dugo žali da je žrtva progona.

Komentiraj