Misteriozno ubojstvo Olofa Palmea, čak 134 osobe lažno su priznale zločin

Švedski premijer Olof Palme je ubijen 28. veljače 1986. godine u centru Stockholma dok se sa suprugom vraćao iz kina, bez pratnje tjelohranitelja. Počinitelj je pucao premijeru u leđa iz neposredne blizine. Palme je ostao na mjestu mrtav, dok je njegova supruga lakše ranjena. Sredinom prošle godine švedski istražitelji su priopćili da su zaključili istragu o atentatu na premijera Olofa Palmea iz 1986. godine. Glavni osumnjičenik Stig Engström je u međuvremenu umro.

Stig Engström je bio protivnik Palmeove politike. Špekulacije o tome da je on počinitelj nikada nisu utihnule. U medijima je postao poznat kao „čovjek iz Skandie“, jer je te večeri neposredno prije atentata završio smjenu u zgradi osiguravajuće kuće Skandia, nedaleko od mjesta zločina. On je bio osumnjičen odmah poslije atentata jer je viđen u blizini, ali se ponudio policiji kao svjedok i tvrdio da je pokušao pomoći Palmeu. Stig Engström je čak kasnije nastupao u televizijskim emisijama, pričajući svoju verziju događaja iz te noći i često mijenjajući priču. Počinio je samoubojstvo 2000. godine.

Tijekom godina je ispitano preko deset tisuća ljudi u vezi s atentatom, a čak 134 osobe su lažno priznale zločin. Olof Palme je u trenutku smrti imao 59 godina.

Komentiraj