“Mišljenje Europske komisije još više podijelilo narode i političare u BiH”

Predsjedatelj OESS-a i ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak ustvrdio je u četvrtak u Sarajevu kako je nedavno objavljeno mišljenje Europske komisije o BiH dodatno podijelilo narode i političare u toj zemlji.

Lajčak se tijekom dvodnevnog posjeta BiH susreo sa članovima Predsjedništva te zemlje Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem te čelnicima HDZ BiH i SDA  Draganom Čovićem i  Bakirom Izetbegovićem.

“Upozoravao sam u više navrata i na mnogim međunarodnim forumima da je potrebno više i suosjećajnije posvetiti se BiH. Apelirao sam na potrebu da se integracija te zemlje u EU vrati u fokus pozornosti. Glavni instrument u tom pogledu bilo je Mišljenje EK-a. Očito se to nije dogodilo i čini se da je Mišljenje EK još više podijelilo narode i političare u zemlji”, rekao je Lajčak.

Naglasio je da inače nije pesimist, te kako želi vjerovati da bi se se otvaranjem pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom mogao poslati jasan signal “da znamo cijeniti one koji to zaslužuju”.

“U slučaju BiH također se mora vidjeti da je za dobivanje statusa kandidata potrebno minimalno pokazati volju i sposobnost da BiH ispuni 14 preporuka i zaključaka EK. Ipak, neću biti daleko ako kažem da izostanak partnera u BiH, novog Vijeća ministara  i funkcionalnog parlamenta, ne pomaže onima koji još uvijek smatraju politiku proširenja najjačim i najuspješnijim instrumentom stabilizacije i transformacije Unije,“ poručio je  Lajčak u intervju za portal Klix.ba.

Komentirajući zastoj i blokade u BiH, zbog kojih ta zemlja još uvijek nema Vijeće ministara ni aktiviran MAP program, šef OESS-a je podsjetio kako je Slovačka u prosincu podržala odluku NATO-a da se BiH odobri program MAP, pod uvjetom da se usvoji Godišnji nacionalni  plan za  Oružane snage  BiH.

Odgovarajući na pitanje u kojoj je mjeri Europska unija zbog više kriza, a poglavito brexita i migrantske krize, zainteresirana za proces proširenja na zapadni Balkan, slovački je  ministar vanjskih poslova naglasio kako osjeća “da ponestaje entuzijasta u vezi s politikom proširenja u Uniji“  .

Drži kako je proširenje pokretačka snaga politike podrške procesa transformacije i reformi.

“Mi nemamo alternativu tome, a međusobno okrivljavanje zbog oklijevanja u ispunjenju obećanja nam neće pomoći. Tko želi ući u Europsku uniju, mora proći bolan put reformi, u tome se ništa nije promijenilo, čak ni očekivanje odlaska prvog člana EU-a. Ohrabrujem građane da ne prestanu vjerovati i podržavati, da se BiH politički pridruži europskoj obitelji. Zato što ste zemljopisno i povijesno već u  Europi .“

Šef OESS-a  smatra kako “bonske ovlasti” Visokoga  predstavnika po kojima on može smijeniti sve dužnosnike u BIH  ali i nametati  zakonska rješenja, ne mogu pomoći BIH   da „ispuni  integracijske ambicije“.

Naglasio je kako je svjestan kolikom je pritisku izložen Valentin Inzko koji ga je zamijenio na funkciji u BiH prije 10 godina.

“Znam da sam koristio bonske ovlasti, a koristio ih je i on onoliko i u onim prilikama koliko je to bilo potrebno i prikladno. Međutim, bonske ovlasti ne mogu pomoći zemlji da ispuni svoje integracijske ambicije. Taj put mora proći zemlja sama i potvrditi svoju kompatibilnost s Unijom, a posebno njenim mehanizmima donošenja odluka. Ključna i čarobna riječ je konsenzus. Trebate ga danas u domaćoj i vanjskoj politici. Ni bonske ovlasti ne mogu prisiliti zemlju na kulturu konsenzusa,“  poručio je  Lajčak za  Klix.ba.

Komentiraj