Misa na Rio Grande vrhunac Papina posjeta Meksiku

FaH

Papa Franjo u srijedu će posjetiti Ciudad Juarez, grad na samoj meksičko-američkoj granici koji se kao središnja točka iseljavanja iz države i zbog golema nasilja smatra ogledalom najvećih meksičkih problema.

Smješten na meksičkoj obali Rio Grande, prekoputa teksaškog El Pasa, Juarez je središnja točka migracije na sjever, kao i povratka deportiranih iz SAD-a nazad u Meksiko. Više od 6000 migranata umrlo je na američko-meksičkoj granici između 1998. i 2014. godine, po podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM).
Tijekom krvave borbe za vlast između suparničkih narkobandi od 2008. do 2010. Juarez je bio svjetska prijestolnica nasilja. Kriminal je od tada ipak nešto jenjao.
Papa će se sastati sa 700 zatvorenika u kaznionici Cereso, gdje je u pobuni 2011. poginulo 17 ljudi. Očekuje se da će se Franjo pomoliti s kažnjenicima i članovima njihovih obitelji.
Vrhunac posjeta bit će misa samo 80 metara od rijeke koja razdvaja dvije države. Papa bi trebao položiti cvijeće i pomoliti se za migrante koji su stradali na granici.
Očekuje se da će 200.000 ljudi biti na misi s meksičke i oko 50.000 s američke strane granice. Papin će oltar biti uzdignut kako bi se vidio s druge strane žičane ograde na američko-meksičkoj granici.
Posjet Ciduad Juarezu završetak je petodnevna Franjina boravka u Meksiku. Papa je prošao zemlju uzduž i poprijeko, kritizirao politički establišment zbog korupcije i svećenstvo zbog ravnodušnosti prema nejednakosti i nasilju.

Komentiraj