FaH

MIROVNI PREGOVORI: Kolumbija blizu završetka rata s gerilskim skupinama

Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos u srijedu je izrazio zadovoljstvo skorim početkom mirovnih pregovora s gerilskom skupinom ELN, i ocijenio da njegova zemlja, u kojoj rat niskog intenziteta s pobunjenicima traje dulje od 50 godina, napreduje prema “definitivnom završetku oružanog sukoba”.

“Danas napredujemo uz još više nade u konačan završetak oružanog sukoba u Kolumbiji”, rekao je Santos u govoru u predsjedničkoj palači u Bogoti.

On je također naglasio da će taj proces s radikalnom ljevičarskom Nacionalanom oslobodilačkom vojskom (ELN) biti drugačiji od onoga vođenog 2012. na Kubu s marksističkim Oružanim revolucionarnim snagama Kolumbije (FARC), glavnom gerilskom skupinom u zemlji.

“Razgovori koje ćemo početi s ELN su vrlo različiti od procesa u Havani jer su ELN i FARC vrlo različite organizacije”, naglasio je šef države čija vlada od siječnja 2014. s ELN priprema mirovne pregovore.

On je precizirao da je šest točaka na dnevnom redu, od kojih se prve tri odnose na sudjelovanje organizacija civilnog društva u pregovorima, posebice u regijama najzahvaćenijim sukobima, trgovinu drogom i potajnim rudarskim aktivnostima. Tri preostale točke se odnose na žrtve, načine okončanja sukoba i postizanje konačnog dogovora.

Santos je naglasio da su s FARC-om već postignuti dogovori o pitanju žrtava i okončanja sukoba.

Komentiraj