Miroslav Šeparović: “Mjera je razumna, nema prisile, svatko može birati cijepiti se ili testirati”

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u utorak je komentirao odluku koji je taj sud donio o covid potvrdama.

Ustavni sud, podsjetimo, u utorak je odlučio da su pandemijske mjere legitimne ne prihvativši prijedloge za ocjenom ustavnosti oko ovlasti Stožera civilne zaštite, uvođenja covid potvrda, obveznog testiranja zaposlenika u zdravstvu i socijali te posebnih mjera prilikom prijema pacijenata.

“Novo je da Stožer svaku svoju odluku ubuduće mora obrazložiti. To će biti svima korisno”, rekao je Šeparović novinarrima i dodao da su zaključili da imaju zakonsko uporište. Potvrde, objasnio je, štite zdravlje, posebno najranjivije.

“Rekli smo da je mjera prikladna, nužna je, nije bilo drugih manje restritktivnih mjera i nije imala prekomjerni teret. Ključno je da nema diskriminacije. Mjera je razumna, nema prisile, svatko može birati cijepiti se ili testirati”, istaknuo je Šeparović.

Dodao je da ova odluka nema veze s referendumom. “Što se tiče tajminga, to je došlo krajem listopada. Riješili smo danas, dosta brzo. Namjerno nismo željeli objaviti dok su se prikupljali potpisi”, rekao je.

Ova odluka, ističe, ne znači da će odluka za javni sektor biti ista jer je tamo, objašnjava, situacija kompliciranija. “U javnom sektoru je složenije to što je ovdje jasan i legitiman cilj, to je zaštita bolesnih ljudi. Kod javnog sektora, postoji dosta iznimaka, neke stvari će se trebati objasniti”, rekao je Šeparović.

Odluke o covid-potvrdama u javnom sektoru, naglasio je, donijet će sljedeći tjedan.

“Neću komentirati izjave političara, te izjave nemaju utjecaj. Ustavni sud je samostalan i neovisan, odluke Ustavnog suda moraju poštivati svi, pa i predsjednik Milanović. Ja u to neću ulaziti, mi nismo ni za vlast ni za oporbu”, rekao je predsjednik Ustavnog suda.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]