Miroslav Krleža vraća se osmi put na Gvozd

Od 28. lipnja do 7. srpnja održat će se 8. Festival Miroslav Krleža koji će predstavama, promocijama knjiga, izložbama i tradicionalnim doručkom 7. 7. u sedam sati ujutro, kojim se proslavlja Krležin rođendan, ponovo oživjeti legendarne prostore i vrt na Krležinu Gvozdu. Festival otvaraju „Glembajevi“, premijerna predstava u režiji Branka Brezovca i produkciji Eurokaza, Teatra Poezije i Festivala Miroslav Krleža, s kojom se uspostavlja dijalog sa scenskim događanjem „Krležina igra detekcije“, prošlogodišnjim hitom koji su dramaturški i režijski oblikovali Mario Kovač i Ana Prolić.

Goran Matović, osnivač, autor i ravnatelj Festivala, najavio je i Posvetu Georgiju Paru unutar popratnog programa: „On je bio sasvim sigurno najveći redatelj Krležina teatra i nadali smo se da ćemo mu ove godine dati priznanje za prisutnost Krležina djela u Hrvatskoj, ali nas je, na žalost, prerano napustio. Trebao je nastupiti u programu ‘Sjećanja Krležinih suvremenika’, no umjesto toga obnovit ćemo predstavu ‘U Logoru’ koju je Paro režirao na Festivalu prije nekoliko godina.’’

Posebna poslastica za ljubitelje Krležina djela bit će i kultna monodrama „Na rubu pameti“ u izvedbi Dragana Despota, kojom je ovaj glumac ostvario vrhunac karijere. Od premijera najavljena je i predstava „Pjesma cvrčka“, nastala prema Krležinoj noveli „Cvrčak pod vodopadom“, u režiji Ive Srnec.

U popratnom programu bit će promovirana i knjiga Zlatka Svibena “Od Bele do Isabelle”, dok će Marina Bagarić i Zoran Kelava publici Festivala u šetnji Gvozdom govoriti o povijesti te slijepe ulice i vile Rein,, u kojoj je Krleža živio od 1952. do 1981. U planu su i izložbe “Dijalozi – Vrkljan/Krleža”, čiji je autor postava u memorijalnom stanu na Gvozdu Tonko Maroević, kao i izložba “Krležini rukopisi” (pretisak časopisa “Plamen”, zbirki “Pjesme III.” i “Lirika” iz 1919.) koja će biti postavljena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, uz tribinu koju će voditi Lada Čale i Tatijana Petrić, glavna ravnateljica NSK u Zagrebu. O vezama Krleže s Češkom, u kojoj je u samo dva mjeseca, od prosinca 1931. do veljače 1932. napisan „Povratak Filipa Latinovića“, govorit će se na susretu “Krleža na češkom”. Festival završava tradicionalnim gastronomsko-nadrealističkim “Doručkom kod Krleže”, 7. 7. u 7 sati ujutro, što je vrijeme Krležina rođenja, kad će se uz čaj, kavu i kafe-šnite koje je Krleža obožavao, čitati njegovi snovi iz „Dnevnika“, a pjevat će i njegova glazbena ljubimica Gabi Novak.

Komentiraj