Miroslav Filipčić: “Zbog pandemije covida sajamska industrija doživjela je potpuni kolaps”

Predsjednik Udruge sajmova Miroslav Filipčić u utorak je u emisiji ‘Studio 4’ komentirao trenutačnu situaciju, ali i budućnost sajamske industrije u Hrvatskoj.

“U lipnju prošle godine na Međunarodnoj konferenciji sajamske industrije rečeno je kako je to budućnost zagrebačke i hrvatske kongresne ponude. Tada je najavljena realizacija projekta Zagreb city, koji je značio novu i kvalitetniju sajamsku strukturu s golemim kongresnim centrom”, istaknuo je Filipčić te naglasio da je zbog pandemije covida ta industrija doživjela je potpuni kolaps, a spomenuti planovi ostali su u domeni znanstvene fantastike.

“U medijima se priča o zahtjevima da se otvaraju ugostiteljski objekti, o zahtjevima da se otvore teretane, ali nitko ne priča o sajmovima. Kada se traže neke potpore, sajmovi u njima nisu ni spomenuti”, rekao je Filipčić i podsjetio kako sajamska industrije u Hrvatskoj u prosjeku godišnje ima oko 500 sajmova, a zapošljava i nekoliko tisuća ljudi.

“Nakon ponovnog otvaranja u svibnju nije bilo vremena da se u Zagrebu nešto ozbiljnije organizira. O sajmovima ne ovise samo organizatori, nego i puno firmi, obrta i OPG-ova”, objašnjava Filipčić te ističe kako je za organiziranje sajma potrebno mjeseci rada i organizacije te podsjetio kako su u Hrvatskoj svi sajmovi koji su se nakon otvaranja u svibnju ponovno zatvorili početkom studenog i do danas ostali zatvoreni.

Komentiraj