MIRO KOVAČ: ‘Za Hrvatsku nisu prihvatljiva nikakva cijepanja ili dezintegracija BiH’

FaH

Tehnički ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač rekao je u ponedjeljak da je referendum u Republici Srpskoj o danu entiteta u suprotnosti s Ustavom BiH istaknuvši kako za Hrvatsku nisu prihvatljiva cijepanja ili dezintegracija Bosne i Hercegovine.

“Referendum za nas nije prihvatljiv i on ne pridonosi stabilnosti u BiH. Treba se kaniti takvih referenduma, a BiH treba biti zemlja koja će ići prema EU. To mora biti zemlja koja će i Hrvatima, i Bošnjacima i Srbima jamčiti ustavotvornost i ravnopravnost, što je i naša politika”, rekao je Kovač novinarima ispred središnjice HDZ-a..

“Nikakva cijepanja i parcelacije BiH i dezintegracije za RH, koja jamči za opstojnost BiH, nisu prihvatljive”, istaknuo je.

Strahuje se da bi uspješno provedeni nedjeljni referendum kada je skoro 100 posto izašlih na birališta glasovalo da se 9. siječnja nastavi obilježavati kao dan srpskog entiteta, mogao biti uvod i u glasovanje o otcjepljenju Republike Srpske .

Podsjetivši da je Hrvatska potpisnica općeg okvirnog sporazuma o miru u BiH Kovač je kazao kako se sukladno tome ona skrbi o opstojnosti BiH “što znači da jamčimo i za Ustav BiH, koji je dio tog okvirnog sporazuma”.

Ustavni sud BiH je presudio da je dan RS-a 9. siječnja neustavan jer diskriminira Hrvate i Bošnjake, a potom i zabranio referendum u RS-u o danu entiteta, ali je on unatoč tomu održan.

Kovač je kazao je i da će se sa svojim kolegama i u Srbiji zalagati da ne bude nikakvih novih referenduma u BiH.

Istaknuo je i da za to postoje partneri u međunarodnoj zajednici, kao i sve zemlje koje su svjedokinje Međunarodnog sporazuma za mir u BiH (Rusija, SAD, Njemačka, Velika Britanija i Francuska).

“Zajedno s tim zemljama zalagat ćemo se da BiH opstane i krene putem integracije u EU”, rekao je pozdravivši  prošlotjednu odluku Vijeća ministara koja je od Europske komisije zatražila izradu mišljenja o članstvu BiH u EU.

Naveo je i da se u telefonskom razgovoru s ruskim ministrom  vanjskih poslova Sergejem Lavrovom u ponedjeljak suglasio o potrebi rada na opstojnosti i stabilnosti u BiH na temelju provedbe Daytonskog sporazuma i poštivanja načela ravnopravnosti svih triju naroda, Hrvata, Srba i Bošnjaka.

Glede slučaja “švicarskog franka” Kovač je kazao kako će se Hrvatska boriti za hrvatske interese i interese građana.

Na novinarsko pitanje hoće li Hrvatska priznati arbitražu u slučaju “švicarskog franka” Kovač je kazao da će se učiniti sve što je u “našoj moći kako bi zaštitili sve dužnike u toj valuti” te da ne dolazi u obzir dovođenje u pitanje hrvatskih zakona.

“Borit ćemo se za hrvatske interese. Mi smo pravna država. Postoje međunarodni ugovori, ali i međunarodno i europsko pravo. Na temelju svega toga borit ćemo se za hrvatske interese i interese hrvatskih građana, što je na prvom mjestu”,  rekao je ministar Kovač.

Komentiraj