FaH

MIRO KOVAČ: ‘Vrijeme je da se stane na loptu i da se kolege u Srbiji smire’

Tehnički ministar vanjskih poslova Miro Kovač reagirao je na prosvjedne note iz Beograda te na optužbe Aleksandra Vučića kako se u Hrvatskoj provodi antisrpska politika. Obratio se hrvatskoj javnosti.

‘Uoči Dana zahvalnosti, pobjede, vrijeme je da se stane na loptu i da se kolege u Srbiji smire, da se počne normalno i racionalno komunicirati da se ne šalju note svaki drugi dan, to je cirkus, mi u tome nećemo sudjelovati. Ja sam rekao da takve note više nećemo primati, ne prihvaćamo miješanje u naše unutarnje stvari. Mi smo zemlja članoca EU i NATO-a i imamo najviše standarde zaštite manjina.

Imamo u Saboru 8 pripadnika manjina, od čega su trojica pripadnika srpske manjine.
Sigurni smo da će i Srbija na putu za EU postići te standarde i zagarantirati mjesto pripadniku hrvatske manjine u Skupštini, promijeniti nakaradni zakon o raznim zločinima. Mi smo EU, to treba jasno shvatiti, Srbija treba početi raditi na sebi, da ne zamagljuje stvarnost nekakvim dopisima.

Srbija mora početi razmišljati europski i europski postupati, mi ne vodimo politiku da susjedu crkne krava. Financirali smo aktivnosti za pristupanje Srbije EU, a zauzvrat dobivamo neke note. Kad slavimo jednu dostojantsvenu pobjedu, bili smo žrtva agresije, rat se vodio u Hrvatskoj, ne u Srbiji, neka Srbija shvati da mi ovako ne želimo komunicirati, mi se nikome ne tužakamo, mi želimo dobrosusjedske odnose.

Mi u Hrvatskoj imamo svoje vrednote koje su upisan u Božićni ustav i to su vrijednosti slobode, demokracije, vladavine prava, u preambuli jasno stoji da je Hrvatska zemlja formirana nasuprot fašističkoj i komunistikoj ideologiji. Mi tako živimo. To vrijedi za kompletnu hrvatsku vladu.

Kad smo već kod spomenika, gospodin Vučić je inicirao postavljanje spomenika Gavrilu Principu. Treba početi razmišljati u europskom duhu, europski postupati, europski razmišljati. Ali na sebe ne damo, nećemo dopustiti ovakve jeftine propagandne trikove.

Pozivam kolege u Srbiji da uoči Dana pobjede stanete na loptu, smirite se, idemo racionalno komunicirati, a ne propagandnim akcijama koje ne služe ničemu’, kazao je Kovač, prenosi Dnevnik.hr.

Podsjetimo kako je Srbija prvo poslala prosvjednu notu zbog poništenja presude Alojziju Stepincu kojeg je srbijanski mandatar nazvao ‘ključnim ideologom najgore nacističke vlasti u Europi’. Nakon toga su stigle prosvjedne note vezane za oslobađanje Branimira Glavaša i otkrivanja spomenika Miri Barešiću. Vučić je također pisao i Bruxellesu rekavši kako se u Hrvatskoj vodi ‘ogoljena antisrpska politika’.

 

Komentiraj